Jedan od najpoznatijih gitarista, multiinstrumentalista i kompozitora na našim prostorima Vladan Vučković Paja obeležio je 20 godina autorskog rada objavljivanjem retrospektivnog CD-a „20 dugih toplih leta“.

Na trostrukom CD-u Vladana Vučkovića Paje, nalazi se izbor autorskih kompozicija i obrada koje su obeležile njegovo dvadesetogodišnje stvaralaštvo. Svoj prvi album „Put ka Suncu“ objavio je 2000. godine. Do početka ove godine objavio je ukupno devet izdanja gitarske instrumentalne muzike. Četiri kompozicije na retrospektivnom albumu snimljene su u novim aranžmanima.

Čak i objavljivanje običnog albuma danas predstavlja pomalo Sizifov, a sigurno teško finansijski isplativ korak. Zato je objavljivanje čak trostrukog izdanja potez vredan svakog poštovanja. Sa druge strane, teško je naći bolji trenutak za tako nešto od ovog. 20 godina, to je pola radnog veka, mnogi upravo u tom periodu dostižu svoj vrhunac i punu zrelost, tako da je pravi momenat za osvrnuti se i pogledati šta se do sada uradilo. Paja svojom retrospektivom može biti zadovoljan u svakom smislu.

Svaki od ova tri diska predstavlja Paju u drugačijem izdanju. Bez obzira da li ga slušate u autorskim numerama na prvom disku ili u obradama tradicionalnih i etno pesama, iz svake pesme izbija Vučkovićeva kreativnost i želj da se čak i poznate pesme predstave u nešto drugačijem aranžmanu i izdanju, osvežene i možda približnije nekim novim generacijama. Verujemo da je u današnje vreme opšteg kulturnog pada ova poslednje konstatacija možda posebno bitna obzirom da mladi ljudi danas nemaju baš previše prilike da čuju prave tradicionalne ili čak revolucionarne i klasične kompozicije.

Iako je dvadesetogodišnjica samo povod za retrospektivu 2020. će biti i godina u kojoj će Vladan nastaviti da istražuje sebe, te najavljuje i svoj novi instrumentalni album pod naslovom „Misli o M“. Album sadrži 12 autorskih kompozicija, koje će tokom 2020. godine svakog meseca pojedinačno biti objavljivane na njegovom oficijelnom Jutjub kanalu, u formi video singlova.

„Tokom dvadeset dugih toplih leta imao sam privilegiju da živim sa muzikom, stvaram i objavljujem svoje muzičke zapise. Dvadesetogodišnjicu autorskog rada doživljavam kao trenutak da se osvrnem na ono što sam do sada stvarao - objavljujući retrospektivni album, ali i da istovremenom realizacijom novog albuma, naznačim da nisam stavio tačku na svoj autorski rad.“ – reči su Vladana Vučkovića Paje, izgovorene ovim povodom.