U 81. godini, od posledica srčane bolesti, 2. decembra preminuo je slavni američki strip crtač Ričard Korben.

foto: Dona Corben
Na ovaj svet je došao 1940. U gradu Andersonu, savezna država Misuri. Odrastao je u Kanzasu gde je kao dete ispoljio afinitete prema crtanju kada je napravio strip o porodičnom psu. U srednjoj školi je, koristeći očevu kameru, snimio animirani film u trajanju od 5 minuta što je podstaklo njegovu želju da se preseli u Njujork i započne karijeru u animaciji. Ipak, Ričard je neko vreme radio građevinske poslove zajedno sa ocem, da bi kasnije pronašao posao u filmskoj kompaniji iz Kanzas Sitija.

Karijeru u svetu devete umetnosti, Korben je započeo undergraund publikacijama čiji kvalitet prepoznaju u izdavačkoj kući Voren. Usledio je proboj u Métal hurlant i Heavy Metal gde njegov talenat za dočaravanje naučne fantastike, a naročito horora, dolazi do izražaja.

Kasnije radi za mnoge druge horor i SF publikacije, a sarađivao je i sa najvećim američkim kompanijama u industriji stripa. Za DC-jev Vertigo je radio na Hellblazeru i adaptirao Kuću na granici Vilijama Hodžsona. Za Marvel je radio na Enisovom Panišeru i miniseriji Baner i Kejdž. U okvidu Dark horsa je imao udela u Helboju Majka Minjole. I upravo u saradnji sa tim čuvenim autorom, Korben osvaja prestižnu Ajznerovu nagradu 2009. godine za strip Hellboy: The Crooced man. 2012. je primljen u Aznerovu kuću slavnih.
U strip je pretočio i priču Roberta E. Hauarda - Bloodstar, a uspešno je adaptirao i radove velikana Edgara alana Poa i H.F: Lavkrafta, dajući im dodatnu dimenziju jezivosti.

Nikola Tasković