Paladin of Souls je direktan nastavak romana The Curse of Chalion, premda s drugim protagonistom. Odnosno, protagonistkinjom. U neku ruku, ovo je najznačajniji fantazijski roman napisan i objavljen baš u XXI veku. To se vidi i po tome što je Paladin of Souls dobio Huga, Nebulu i Lokus za 2004, a nominovan je i za Mitopoejsku nagradu. Ovakav agregat nagrada ne viđa se baš toliko često i nema sumnje da je Budžoldova upravo ovim romanom udarila temelj za skorašnje velike uspehe u domenu epske fantastike. Konkretno, The Goblin Emperor se oslanja na pripovedački stil koji je Budžold maestralno primenila u "Paladinu". Vrlo slično kao što je skorašnja trilogija En Leki zapravo obrada "Vorkosigan sage", ali to je već zasebna priča.

Paladin of Souls pravi svojevrstan presedan u tome što je protagonista sredovečna žena. Istina, plemenitog roda i visokog društvenog staleža, ali uprkos primerima iz srednjovekovne istorije našeg sveta, koja je zabeležila uticajne plemkinje pa čak i suverene vladarke - između ostalog i na teritoriji koju doživljavamo našom zemljom - fantazijska književnost nije se bavila ovakvim likovima, osim u ravni klišeiziranih sporednih uloga. Tu su svetli izuzeci Ursula le Gvin (naravno) i Robin Hob - ali čak ni Hob nije nastupila s ovakvim likom u ulozi nosioca radnje.

Utoliko je ta tiha iskrenost kojom Budžold piše značajnija, naročito u kontekstu skorašnjeg fantazijskog bavljenja feminizmom i manjinskim pravima, gde su - po mom utisku - bleštavost i galama bitniji od istraživanja korena problema i nuđenja rešenja. To su dve stvari koje Paladin of Souls ima u izobilju i u neku ruku je fantazijski "Paviljon žena" dvadeset prvog veka.

Moglo bi se još štošta napisati o ovom romanu, pa se možda i osvrnuti da je protagonistkinja u neku ruku odraz Kordelije Najsmit Vorkosigan, ali pre će biti da su obe odrazi svoje kreatorke. Paladin of Souls je doslovce nezaobilazno štivo za svakoga ko bi da se smatra ozbiljnim poznavaocem ne samo fantazije, već vaskolike fantastike, ali i odlična lekcija iz društvene angažovanosti. 

Ivan Jovanović Nightflier