Ako je nešto u ovom ludom svetu i vremenu izazova konstanta, to je da Blankfile uvek radi na maksimumu konjskih snaga. Tako je bilo i tokom Covid 19 karantina. Da, niste ih videli uživo na svirkama, ali je zato život tog benda iza „očiju scene“ tekao punom parom. Bend je objavio novo izdanje pod nazivom „Truth Be Sold“ (EP), koje potpisuje eminentni produkcijski duo iz Amerike.


Blankfile, do-it-yourself bend iz Beograda koji neumorno radi na domaćoj undreground sceni već 12 godina otišao je u svojevrstan ekstrem. U dobu opšte stagnacije, on je baš u takvim uslovima uspeo da odskoči jedan nivo dalje u svom radu i u odnosu na uslove na lokalnoj sceni, generalno. Momci su objavili novi EP „Truth Be Sold“ od 6 traka, u velikoj meri izmenivši pristup samom procesu stvaranja muzike, promenili stil u svakom smislu i na kraju – potpisali produkciju tih pesama sa Shane Frisbey-em i Peter Rutcho-m, koji je pod okriljem svoje The Brick Hit House etikete, važe za krem svetske produkcije hardkor, metal i pank muzike.

Važno je otići ipak korak nazad i napomenuti da je Blankfile nove pesme snimio i pripremio u saradnji sa ekipom iz Piranha studija u Kruševcu, koji vodi čuveni Pinki. Pinki zna Blankfile u svaki udarac na bubnju, svaki trzaj gitare i izgovorenu reč, a pri tom, opremljenost njegovog studija je na svetskom nivou, tako da ne čudi da je Blankfile za ovako bitan projekat bez kolebanja odlučio da posao snimanja prepusti „piranama“. Produkcija i snimak često umeju da se „posvađaju“, ali to u ovoj kombinaciji nije bio slučaj. Kad je dobio sirovi snimak, Shane je samo kratko prokomentarisao: „Ovo s..nje kida!“ i pristao da budu producenti na tom izdanju. I to je bila veliki korak „od 7 milja“ za bend.

A, zašto je to toliki big deal? Uzmite u obzir da su ti isti likovi pre toga radili poslednji album Lionheart (Valley of Death), pa uporedite veličinu i renome jednog i drugog benda i biće vam jasno da je Blankfile uspeo da uradi baš veliku stvar ovaj put. Za sebe, ali i za srspku andergraund scenu. A ako niste do sad čuli ni za Shane-a, pa ni za Lionheart, evo još par relevantnih imena sa kojima je TBHH dvojac radio: Parkway Drive, Revocation, The Ghost Inside, Deez Nuts, Falling In Revrese, Havok, Abnormality...

Da bismo shvatili celu priču, moramo malo otrcano, ali uvek vredno pomena dati osvrt i u kakvim uslovima je Blankfile uspeo da uradi to što je uradio. Život jednog takvog benda u Srbiji je snalaženje i gomila odricanja iz čiste ljubavi, tako da veliki broj bendova istroši jedno ili drugo pre nego što uspe i da pomisli da pređe na taj nivo. I to je, nažalost, veoma razumno i opravdano u uslovima u kojima funkcioniše srpska andergraund scena. Blankfile je uspeo da istraje i da se domogne pol pozicije u „velikoj ligi“, te da hrabro stane „na crtu“ svetski poznatim i relevantnim bendovima iz žanra. I, kao što smo rekli iznad, to ne samo da je dobro zato što će to biti iskorak za njih kao bend, već za celokupnu našu andergraund scenu. Ovim potezom Blankfile je otvorio vrata ka nekim tamo „velikim facama“ iz sveta muzike, kao što je i njima dato na znanje da postoje jako kvalitetni, a nepopularni bendovi iz još više nepopularne Srbije. 

Što nas dovodi do krucijalnog pitanja. Da li novi Blankfile kida? Vrhunski snimak i svetska produkcija su tu. Prve reakcije ljudi i relevantnih faktora na sceni su istovremeno oduševljenje i neverica, uz dosta ličnih utisaka da izdanje „Truth Be Sold“ melje, prosto i direktno, najveću istinu koju je Blankfile ikada „prodao“. Primetno je da maltene nema melodičnih deonica, a zamenili su ih chug-chug rifovi i masivni brejkdauni. Ipak, i dalje je tu ta neka „BFHC“ nota. Dosadašnja izdanja su umela da budu „šarena“, a na ovom EP kao da su se svi, napokon, našli na istoj tački kojoj su konvergirali sve ovo vreme. I muzički, a pogotovu lirički. Zato i ne postoje izraziti favoriti na ovom izdanju, već se isto sluša od prvog udarca do poslednjeg brejkdauna. Da, „Truth Be Sold“ se bukvalno zatvara jednim masnim epic brejkdaunom.

Momci iz benda su se potrudili i obezbedili da i ovo izdanje benda bude globalno dostupno na svim digitalnim platformama (Deezer, Spotify, iTunes, Bandcamp...), u najavi su spotovi za ove pesme, a jedan (za pesmu #O4TF) se već vrti po internetu. Trenutna situacija ne dozvoljava da očekujemo da ih vidimo na nekom koncertu uskoro, ali znajući bend, verujemo da će naći već načina da predstave nove pesme i u živoj varijanti.

Do tad, ostaje da poslušamo taj novi Blankfile još koji put i shvatimo magnitudu ovog benda iz kraja.