Ako sve bude išlo po planu, beogradska hardkor scena dočekaće 30. septembra novo izdanje benda Blankfile – „Truth Be Sold“.


Ova četvorka već duže od decenije opstaje u nimalo prijatnim uslovima na balkanskoj hardkore-pank-metal sceni i ulaže velike napore da je održi živom, u skladu sa mogućnostima. U svim svojim dosadašnjim kreativnim pohodima, od izdanja do izdanja, trude se da unesu svežinu, a muzički proizvod oplemene nekim drugačijim i novim začinima.

Ako je suditi po najavnom singlu – #O4TF, koji je pre desetak dana objavljen na Jutjubu, onda su ovog puta rešili da još više odlete van zacrtanih granica i očekivanih normi. I te kako blizu metala, a opet, sasvim dovoljno koraški i, neizostavno, pankerski.

„Naše pesme su uvek bile odraz onoga što nam se dešava, onoga što u interakciji sa našom okolinom preživljavamo na ličnom, bendovskom i globalnom planu. Kroz našu muziku ste u mogučnosti da plastično ocenite u kakvom se momentumu nalazi opšte društvo, kao i ono nama najprisnije“, kaže Petar Novaković, osnivač i pevač sastava Blankfile.

Producentske palice su se latili Šejn Frizbi (Shane Frisby) i Piter Tračo (Peter Trucho) iz američkog grada Bostona, momci koji su radili sa velikanima scene - Parkway Drive, The Ghost Inside, Lionheart, Deez Nuts i mnogim drugima. „To je možda najkrupniji korak koji smo se usudili da napravimo, jer je i ovaj EP nešto najbolje što smo napisali“, navodi Petar.

EP su snimili kod dugogodišnjeg prijatelja u kruševačkom studiju Pirana, u sred epidemije korona virusa, tokom vanrednog stanja i policijskog časa. Kažu da je to bio veliki izazov za njih, kako po pitanju poštovanja preventivnih i propisanih mera, tako i oko „održavanja ritma rada“. Putovalo se često od Beograda do Kruševca, zbog čega se i sam studio prilagodio situaciji i izašao u susret korašima iz prestonice „posvetivši svoje vrhunske kapacitete njihovim ponekad nerazumnim zahtevima“.

Izdanje samo što nije ugledalo svetlost dana. Blenkfajlovci nagoveštavaju da će EP biti drugačiji od svega što su do sada uradili. „Ko nas dobro zna i prati, čuće zbog čega. Neki će definitivno nakon ovoga prestati da nas prate, dok će drugi početi da se kunu u nas“, naglašava Petar. Mi smo tu, pratimo i sitno brojimo.



Nemanja Mitrović Timočanin