Mishell Baker - Borderline (The Arcadia Project, #1)Sviđa ti se? Javi ostalima!

Borderline je urbana fantastika koja prevazilazi samonametnuta ograničenja ovog žanra. Baveći se osobama sa raznim psihofizičkim poteškoćama, Mišel Bejker je načinila korak unazad i postrance u odnosu na savremene žanrovske tokove, potpuno izbegavajući BAMF protagonistkinju i power creep tako imanentan u urbanoj fantastici (videti romane Lorel Hamilton i Ilone Endrjuz), tako da je Borderline u neku ruku povratak korenima urbane fantastike, oličenim pre svega u romanima Mercedes Leki iz devedesetih godina (SERRAted Edge series), gde se manje bavimo besmislenom akcijom i specijalnim efektima, a više međuljudskim odnosima i unutrašnjim razvojem protagoniste, te psihološkim problemima s kojima se svako od nas suočava pri interakciji sa spoljnim svetom.

Mišel Bejker skoruje mejdžor brauni points zbog potpuno originalnog tretmana vilenjaka i vilinskog sveta, što nije lako postići u savremenom UF okruženju, gde se razni faeries/fey/seelee eksploatišu preko svake mere, baš kao vampiri tokom prethodne dve decenije.

Ne bih se usudio tvrditi da je Borderline žanrovski klasik u najavi, ali svakako jeste impresivan prvenac i prvi roman ma kakve fantastike, posle "Pandemonijuma" i "Đavoljeg alfabeta" Darila Gregorija, koji uopšte pokušava da se bavi psihom i telom iz ugla osoba sa takvim invaliditetima. Premda Bejker ne piše ni izbliza dobro kao Gregori, njen jezik je više nego pristojan, sasvim odmeren, a uvid koji pruža u život osoba s raznim poremećajima je dubok, iskren i očito zasnovan na temeljnom proučavanju.

Ključna stvar je da je sve to postignuto na prilično zabavan i pismen način, što me - nažalost - navodi na pretpostavku da je ovaj roman jednostavno previše dobar za većinu publike i da će biti zapostavljen u knjižarama.

5/5 

Ivan Jovanovich NightflierSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva