2006. Nick Cave i Waren Ellis su sa Martynom Caseyem i Jimom Sclavunosom, u Londonu osnovali bend 'Grinderman'.

To je bio kratkoročan, sporedni projekat 'Bad Seeds' -a koji je, bar što se mene tiče, ostavio traga na muzičkom nebu, pogotovo sa prvim albumom 'Grinderman' koji je objavljen 2007. god.

Na njemu se našlo nekoliko sjajnih, brzih, poprilično sirovih pesama. Nick je, za razliku od prethodnih godina, kada se fokusirao isključivo na klavir, napisao muziku za gitaru, koje se dobrano dohvatio, kao na samim počecima muzičke karijere, sa bendom 'Birthday Party' ('The Boy Next Door').


Muzika 'Grindermana' je u nekim pesmama pomalo agresivna, divlja, bez onakve vrste ljubavi o kakvoj Nick ume da peva, ali je ljubav ipak tu. Nekad malo vulgarna, ali taman koliko treba, sa primesama crnog humora, bučna i očaravajuća u isti tren.

Karijera 'Grindermana' je trajala svega 3-4 godine, a kada je izdat drugi album 'Grinderman 2' 2010. imali su još nekoliko nastupa uživo i to je bilo to. Već godinu dana se priča o trećem albumu koji bi zaokružio trilogiju ali za sada sem Nickovih naznaka nema puno detalja.

Muzika benda naišla je na podeljena mišljenja kritičara, ali koga još briga za kritičare. Važno je ono što kaže Nick:

- Postojalo je to opšte mišljenje o 'Grindermanu', da sve prolazi, pa i ovakva muzika... Ali, ja mislim da je 'Grinderman' pružio mnogo više od onoga kako se očekivalo - on ide na mesta na koja inače ne biste išli ili na koja obično ne možete otići jer nemate poverenja u takvu muziku. Sa ovom grupom ljudi to možete, ona će vas povesti tamo gde možete raditi šta želite.

'Grinderman' nije nešto što smo uradili da bismo se malo zabavili. To je ozbiljna ploča. Ozbiljna ploča za nas. To je ozbiljna muzička izjava. Ali u njoj postoje i elementi humora. Nismo samo otišli u studio, zajebavali se neko vreme i snimili ploču. Iza 'Grindermana' su postojale ozbiljne namere i njegove pesme su samim tim veoma ozbiljne.'

Tatjana Smiljanić