Kada je reč o merenju kvaliteta, opisne ocene našeg obrazovnog sistema zapravo su mi solidan iskaz valjanosti čega god. Utoliko je trojka, koju sam dao "Bioskopu", prevedeno na srpski "dobra" ocena. Ako nešto, sve epizode nakon "Dubokog svemira" čitaju se kao epizode neke dugoemtijuće američke serije, gde nam je bitnije da jednom nedeljno vidimo naše junake nego da zapravo pratimo šta se u toj epizodi konkretno dešava. Kao i u "Vikedfordu", horor deo je bezmalo nebitan i relativno bledunjav. Ali zato je uživanje čitati prodububljivanje odnosa između Dilana i Bloka, pa i raznih sporednih likova. U neku ruku, ovo je sapunica varijanta DD-a.

Sad, ako sam dobro shvatio, ova epizoda nije mogla da se objavi u redovnoj seriji, a bilo bi mi krivo da je nisam pročitao. Sad, da li baš opravdava da se nađe u nećemu što se zove "Zlatna serija"... Tja. Po toj logici, izdavač bi zapravo trebalo da se zove "Zlatna serija" a ne "Veseli četvrtak". Svakako mi je draže da imamo novu "Zlatnu seriju" nego tamo neki "Magazin" ili "Almanah" ili nešto šesnaesto.

Inače, kod nas vrlo popljuvana epizoda "Saldo" meni je prijala i to na više nivoa. Najpre, vrlo mi se dopalo sinsitijevsko poigravanje crvenom bojom. Potom, "Saldo" dodatno smešta Dilana u savremeni trenutak i utoliko ga više čini elementom naših svakodnevnih života a manje reliktom detinjstva. Na kraju, element fantastičnog je zapravo naglašeniji i promišljeniji nego u "Bioskopu" i predstavlja okosnicu epizode, a ne suštinski nebitan detalj.

Zato, od mene 3/5.

Ivan Jovanović Nightflier