Loup-Garou - Witchcraft and Spirits: Magija kaljuge i recept za dušuSviđa ti se? Javi ostalima!

U životu je svakom potrebno malo blues-a i da čuje povremeno usnu harmoniku. Prija njen reski, čudni zvuk koji vodi negde daleko u prašume i močvarne predele onoga što je nekada bila zemlja američkih domorodaca, a kasnije biva naseljena i afričkim prinudnim doseljenicima, koji su, što se muzike tiče, dali mnogo od svog umeća, duše i - malo magije. Nikako da im zahvalimo dovoljno, iako to jedan srpski bend svakako čini kroz muziku koju radi.

Kada sam shvatio šta je "loup-garou" (fr. vukodlak), tad su mi se poklopile i kockice u vezi ovog vrlog beogradskog benda čudnog naziva i još čudnije muzike. Tradicijski gledano, pomislio bi čovek da su svoj "zanat" kalili u nekoj močvari Luizijane, umesto beogradskog asfalta, ali to ne znači da vas umešan derivat elektrificiranog "močvarnog" blues-a Loup-Garou-a neće naterati da se njišete u već poznatim taktovima "dvanaestice", iako je sama atmosfera albuma vrlo "lepljiva" od mulja i priče koje pesme same od sebe pripovedaju. Pored toga, alt-blues otklon i približavanje stoner rock zvuku (pre svega zbog psihodeličnih elemenata kojima bi i Hendrix pozavideo), kao i neki bazični, stari rock'n'roll su tu da priču malo začine, učine kombinaciju interesantnom i zato je pred vama njihov debi album "Witchcraft and Spirits" u svojoj ogoljenoj raskoši. Ono što nisam uspeo da čujem u njihovom zvuku jeste funk koji pominju na albumu, a album je, verujte, dovoljno energičan i bez njega. Umeće muzičara neću posebno komentarisati, jer je sve maestralno odsvirano, od ritam sekcije, preko dijatonske usne harmonike i pevača, koji je fenomenalno dočarao sve to. Iskreno, ja se nadam da će se desiti da neko ovo posluša sa strane i izostane informacija da je bend iz Srbije, i uopšte neće primetiti razliku ako ih budu videli na nekoj inostranoj bini, što je svakako poželjno.

U njihovom pesmama sam najpre čuo one koji su prvi kovali blues na raskršćima i sa trošnim gitarama u delti Misisipija, ali i jako veliki uticaj i atmosfera jednog Treat Her Right-a (ako ne znate koji je ovo bend, pronađite, uz Morphine), Buddy Guy-a, da ne nabrajam dalje. Možda ste i pomislili šta ima mi da fantaziramo sa močvarama (Subotica je izgrađena na močvari, na primer), blues-om i magijom, iako ni nama kao narodu, magija nije strana (da ne pominjem vlašku magiju, je li), muzika Loup-Garou-a je baš zbog tog neočekivanog blues momenta zaista čarobna, opijajuća, pre svega zbog tematike koja je prisutna na albumu. Međutim, ono što izdvaja "Witchcraft and Spirits" jeste sloj društvene kritike i davanja osećanja savremenog čoveka na videlo, vešto provučenih kroz stihove koji odišu nekom starinskom patinom, i muziku za koje ćete misliti da ste čuli negde, ali zapravo - niste. To je vaš odjek kao građanina, kao jedinke koja se bori sa problemima i ovim komplikovanim svetom. Beg u močvaru, vraćanje na "primitivne" vrednosti, uz pomoć prirode i malo čarobnjaštva (i pomalo ruma u pljosci, zašto da ne), svet snova i stvarnost se mešaju u blatu i trsci, uz muziku koja opušta, ali i urla u svojoj čvrstini i melodičnosti. Momenti kada gitare "polude" i krenu da se ponavljaju u nedogled sa nekom psihodeličnom frazom, a usna harmonika pravi kontrast svemu tome i to sve zaliči na neku drone skulpturu, zaista je osvežavajuće čuti takav eksperiment u muzici u kojoj je već sve rečeno. Možda i nije. Svakako, pomenuo sam stoner rock iz razloga što zna sve da zareži toliko da već nadilazi električni blues. U naponu te snage, s druge strane se zvuk u određenom trenutku surva opet na osnove, i ovaj divni, "dimljeni" glas pevača sve to svede na čisto osećanje sreće, tuge, besa i odlučnosti. Dopada mi se pevačev glas, dikcija i akcenat, jer doživljaj muzike ne bi bio isti da je drukčije. Zaista ne bih da čerečim pesme, (nesrećna) ljubav jeste opšta tema u muzici i u svim žanrovima, toga nikad dosta. Najinteresantniji momenat je svakako pesma "Voodoo Gumbo" koja je u osnovi vrlo mistična potka o stvarima i ritualima koje se dešavaju duboko u šumi, uz zvuke perkusija koje se pojavljuju samo tu na albumu, ali sadrži i pravi pravcati RECEPT za gambo. Doduše, previše sastojaka koji se koriste u magijske svrhe (mandragora, hm), ali ko bi mu odoleo. Poslušajte obavezno.

Ono što iskustveno mogu da potvrdim jeste da je album odličan i uz vožnju rolera, i uz pivo (po mogućstvu APA stil, ja sam na raspolaganju imao IPAu). Kao što sam već rekao, album odiše svetskim kvalitetom i sasvim je sigurno da "Witchcraft and Spirits" zaslužuje mesto među najboljim electric/psychedelic blues-rock albumima koji su se pojavili u XXI veku, po mom skromnom mišljenju. Činjenica da je jedan srpski bend uspeo, uz malo magije da napravi ovakav album je ohrabrujuća činjenica i pravi recept za umornu dušu.

Desya LovorovSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva