Objavljivanjem spota započeo je niz događaja kojim će se čitave godine obeležavati 75. rođendan legendarnog muzičara.

Foto: Adrian Boot, Universal Music
Povodom obeležavanja 75. rođendana legendarnog Boba Marleyja predstavljen je video spot za njegov svevremenski klasik „Redemption Song“. Premijera spota obeležila je početak objavljivanja raznolikog i uzbudljivog sadržaja kojim će se tokom čitave godine pod nazivom MARLEY75 slaviti rođendan jednog od najuticajnijih muzičara u istoriji.

Pesma „Redemption Song“ objavljena je u oktobru 1980. godine te se našla na devetom studijskom albumu „Uprising“, a inspirisao ju je Marcus Garvey i njegov govor „The Work That Has Been Done“. Predivan animirani video za ovaj bezvremenski klasik premijerno je predstavljen 5. februara, a kreirali su ga francuski umetnici Octave Marsal i Theo De Gueltzl.

Video se sastoji od 2747 originalnih crteža te uz pomoć moćne simbolike i alegorije prikazuje jačinu poruke kojom je Bob Marley ostavio neizbrisiv trag u popularnoj kulturi.

Marsal i De Gueltzl inspiraciju za spot su pronašli u Bobovoj rodnoj Jamajci i u savetima savetima koje su im dali članovi njegove porodice: „Ovaj animirani spot prikazanim alegorijama publiku vodi kroz istoriju ropstva, Jamajke, rastafarijanske kulture i Bobovog privatnog života.“



MARLEY75 će legendarnom muzčaru tokom čitave godine odati počast kroz ekskluzivan sadržaj, snimke, izložbe i razna događanja. Deo Bob Marley Celebration događaja biće i njegovi sinovi Ziggy Marley i Stephen Marley, koji će ovog proleća kao headlineri trodnevnog The BeachLife Festivala uživo izvesti brojne pesme iz njegove uticajne diskografije.

Muzičar, pesnik, politička i duhovna ikona, Bob Marley je svojim pesmama postigao veliki uspeh koji nijednom drugom muzičaru nije pošao za rukom. Njegovi su albumi prodani u milionima primeraka širom sveta, dok se broj streamova njegovih pesama broji u milijardama. Izdanje „Legend“, kompilacija Bobovih najvećih hitova najprodavaniji je reggae album svih vremena te je album koji se najduže zadržao na Billboard Catalog Albums listi.