Tradicionalni decembarski koncert sastava Drink or Die koji je prerastao ove godine u dvodnevni pank fest pod nazivom “Oi-punk maraton”, održan je proteklog vikenda (20. i 21. decembar). Po rečima samog organizatora, u Zrenjaninu napokon postoje infrastrukturni i svi drugi uslovi za realizaciju takvog događaja u ovom formatu blagodareći klubu Mitraljez, a kako je sve proteklo čitajte u kratkom osvrtu sa lica mesta.

Dan prvi


Neprijatelj prelazi zeku, Gavrilo Princip, No Discipline
Novosadska pank scena iznedrila je pregršt sjajnih bendova kroz svoju istoriju, a da to još uvek čini, očigledan dokaz je sastav Neprijatelj Prelazi Zeku, relativno mlad bend, ali sastavljen od iskusnih muzičara koji su se kalili ili se još uvek kale i u sastavima Kolaps, Remedy, Deponija zvuka, Frontline, Tona, Under Pressure i Tetrapank, i imaju već tri albuma iza sebe. Otvorili su “maraton” i zrenjaninskoj publici isporučili ozbiljan i zreo materijal, punokrvni pank, prošaran fantastičnim gitarskim solo deonicama, uz fenomenalnog vokalnog solistu, praćenog horskim pevanjem ostatka benda. Gotovo svaka pesma koju su izveli nosi hit potencijal, a trenutno promovišu svoj treći album pod nazivom “Problem je u ljudima”.

Kultni smederevski pank sastav Gavrilo Princip vratio se ove jeseni na scenu nakon trogodišnje pauze, a da su u dobroj formi pokazao je i nastup u zrenjaninskom Mitraljezu. Ime sastava je nastalo kao parodija na bend Franz Ferdinand, dok praćka na logou simbolizuje borbu i nemoć prema zakonitostima muzičke industrije. Publici su se predstavili u novoj postavi. Vokal je preuzeo Darko Antić, osnivač i autor svih pesama, a novopridošli članovi su Ognjen Pantić (gitara) i Igor Bošković (bas). Dok očekujemo novu stranicu u istoriji ovog sastava, počašćeni smo odličnom svirkom i proverenim hitovima sa prethodna tri albuma, kao i ponekom novom pesmom.

Prvo veče zatvara zrenjaninski punk / hardcore sastav No Discipline u izmenjenoj, čini se, na brzinu sastavljenoj postavi sa rotacijama, pa su samim tim i zvučali pomalo drž-ne-daj. Već dugo su u prokrastinaciji sledećeg koraka, ali definitivno raspolažu opipljivim potencijalom i harizmatičnim frontmenom. Nije im bilo teško da upišu tri boda na domaćem terenu i izazovu najveća talasanja publike prve večeri festa i prve šutke većih razmera. Nadajmo se da će najzad uspeti da stabilizuju postavu na duži vremenski period, kao i da ćemo ugledati najzad njihovo prvo zvanično izdanje.

Prvo veče obeležili su, u celini gledano, odlični nastupi i pomalo gorak ukus u ustima zbog relativno praznjikavog prostora kluba Mitraljez.

Dan drugi


Kamene Kare, Cepeni Ćunci, Drink or Die
Beogradski oi / street pankeri Kamene Kare i ove godine su gosti sastava Drink or Die u Zrenjaninu, otvarajući drugi dan “maratona” u još jačem i ubedljivijem naletu nego prethodnog puta u Kulturnom Centru Zrenjanina, donoseći energiju i snažan navijački naboj kome publika nije mogla da odoli. Prisutni se na njihovom nastupu očigledno dobro zabavljali i zagrevali, a po broju pridolazećih ljudi, već se dalo zaključiti da ovoga puta poseta neće blago omanuti kao prethodne večeri i da će ovo biti sjajno veče od početka do kraja. Nakon splita sa sastavom Trula Romansa i nekoliko singlova, očekujemo i njihov sledeći korak.

Legendarni sastav Cepeni Ćunci iz Ladovice, koji je svoju priču započeo još daleke 1991. godine, doneli su najzad ono što se čekalo od početka – potpuno usijanje atmosfere, šutke, skakanje, penjanje na binu, pevanje, polivanje pivom, pozitivno ludilo, erupcije duša, krike sa margine, izlive emocija i energije; ukratko sve ono što čini pank nastup potpunim. Kulminacija celog događaja dogodila se upravo na njihovom nastupu, kako je, uostalom i bilo očekivano. Bend bez ikakvih pretenzija, sa sirovom iskrenošću i mnogobrojnim sledbenicima, osvojio je još jednom zrenjaninsku publiku i ubeležio još jedan nastup koji će se pamtiti i prepričavati.

Za finale večeri, domaćini događaja, sastav koji zrenjaninski pank čini još uvek živim, koji ostavlja srce i dušu na svakom nastupu, koji se trudi da oživi i razmrda scenu i sačuva ono što je od nje preostalo. Ljudi velikih srca. Ovde moram da budem krajnje subjektivan jer ih i lično poznajem, ali baš zato i znam koliko izgaraju, koliko su strastveni i iskreni u svemu što rade. Sastav Drink or Die već pomalo iscrpljenoj publici isporučio je još jednom svoje najveće hitove sa dva do sada objavljena albuma. Poslednjim atomima snage, publika je ispratila njihov nastup onako kako dolikuje, nesmanjenim intenzitetom i žarom. Emotivni vrhunac večeri, kao uostalom i na svakom njihovom nastupu, desio se tokom izvođenja najvećeg hita ovog sastava pod nazivom “Voz polazi”, himne generacija koje odlaze u potrazi za boljim životom. Dodatnu emotivnu notu dodao je i njihov bivši bubnjar koji je iskoristio svoj godišnji odmor da nam se pridrži te večeri došavši iz inostranstva. Sastavu su se na binu tada priključili članovi ostalih bendova, a bio je tu i Marko Joković, pevač sastava Jorgovani. Svi zajedno smo otpevali pomenutu himnu, mnogi na ivici suza, a možda je po koja i kliznula.

Pank maraton u klubu Mitraljez je uspešno okončan i svi bendovi su uspešno prošli kroz cilj. Pokrenut je još jedan pozitivan talas, koji će, nadajmo se, još više narasti dogodine, dok nisu još svi vozovi otišli.

Izveštava: Aleksandar Petrović

Foto: Ivan Nikita Dujin