Uoči dvodnevnog Oi-Punk maratona koji će biti održan u zrenjaninskom klubu Mitraljez 20. i 21. decembra, razgovarali smo sa Vladimirom Malbaškim, frontmenom sastava Drink or Die i organizatorom celokupnog događaja.


Helly Cherry: Tradicionalni zimski, decembarski iliti prednovogodišnji Drink or Die koncert u Zrenjaninu ove godine je prerastao u pravi dvodnevni fest iliti Oi-punk maraton, kako ste ga nazvali. Kako je došlo do te nadogradnje? U čemu se sastoji tvoja zamisao? Spominju se tu i neki jubileji...

Vladimir Malbaški:
Pa posle sto godina najzad imamo lokal (prostor) gde to može da se realizuje. Naravno, reč je o klubu Mitraljez i bratu Goranu Radakoviću koji je sve to oživeo i podigao na viši nivo. Moja zamisao je naravno da se ojača scena tako što ćemo dovesti što više bendova i približiti iste domaćoj publici. Slavimo osamnaest godina od nastanka benda i šesnaest godina od prve svirke. Spremili smo vam par iznenađenja. Lično se najviše radujem dolasku našeg Deda Mraza iz Češke. Pošto smo sada punoletni, najzad ćemo moći da konzumiramo alkohol na bini (smeh).

Helly Cherry: Prošle godine je, sećam se, bilo sjajno. Jedna od boljih svirki u Zrenjaninu što se celokupnog ambijenta tiče. Ove godine – veći format. Očekujemo još veću ludnicu. Hajdemo malo o programu. Čime si se vodio i sastavljanju istog? Šta zrenjaninska publika može da očekuje ove godine? Predstavi nam izvođače ukratko.

Vladimir Malbaški:
Generalno, na domaćem terenu se najlepše osećamo. Mnogo je tu ljudi sa kojima smo odrasli, proveli najlepše i najteže trenutke. Kao što sam gore naveo, pružila se prilika da se fest održi u trajanju od dva dana i svim bendovima pruži dobra minutaža kako bi sebe najbolje prezentovali. Fest je u sopstvenoj režiji, bez sponzora. Svi bendovi su prihvatili da dođu za minimalnu novčanu nadoknadu i znam da će to naša publika prepoznati, uzvratiti i ispoštovati. Imamo puno bratskih bendova, ali ovoga puta smo se odlučili za ove.

Svi znamo da je Novi Sad rasadnik pank bendova, a tu su se u poslednje vreme definitvno izdvojili momci iz benda Neprijatelj Prelazi Zeku koji dolaze da promovišu svoj novi album. Gavrilo Princip je ekipa iz Smedereva, predvođena Despotom Darkom Antićem, iza sebe ima ogromno iskustvo i definitvno će napraviti dzumbus u prvim redovima. No Discipline ili kako mi volimo da kažemo mlađi brat sastava Drink or Die, dobro poznat domaćoj pubilici, ovaj put dolazi da zakuca sve za pod. Kamene Kare, stara škola beogradskog asfalta, donose nam tvrd zvuk pravog panka i oi-a, alkohol i dim iscepaće nam grla. Cepeni Ćunci dolaze iz Ladovice, imaju svoj festival, tri pank benda u selu, iskreni do srži. Kada se pojave svi pevaju horski, grle i polivaju pivom.

Helly Cherry: Šta ima novo u samom Drink or Die taboru? Možemo li uskoro očekivati neke novitete? Izbacili ste par singlova u proteklom periodu. Ima li albuma u najavi?

Vladimir Malbaški:
Malo smo se usporili pred kraj godine, ubiše nas obaveze posao, porodice... Ima materijala i već krajem januara planiramo da izbacimo još jedan singl sa spotom, a do kraja sledeće godine planiramo da završimo treći album koji će biti ispraćen sa par spotova.

Helly Cherry: Dugo ste već na sceni i postali ste sinonim za zrenjaninski pank, makar kada se radi o oi/hardcore frakciji. Tu su naravno i Sukob Interesa na skejt pank/pop pank krilu ali, eto čujem, raspadaju se. Misliš li da ima nade da Zrenjanin iznedri nekakvu novu scenu? Ima li sveže krvi, novih klinaca?

Vladimir Malbaški:
Stvarno mi je žao za Sukob Interesa, nadam se da će momci izgladiti sve i nastaviti da sviraju. Nova krv, ne znam šta bih rekao - definitvno fali. Zaista bih voleo da se pojave neki novi klinci. Sećam se svojih školskih dana kada je svaka škola imala neki bend, kada se do muzike (bendova) dolazilo jako teško. Danas niko ne preslušava albume, imam osećaj da se više poštuju cover bendovi. Jednostavno muzika se danas gleda, a ne sluša.

Helly Cherry: Kakvu ulogu, po tebi, pank ima u današnjem vremenu? Ima li još uvek snagu u smislu nekakve kontra kulture i “pesnice” koja može da utiče na svest nekih novih generacija ili ti se čini da je postao isključivo utočište pojedinaca na društvenoj margini? Kako ti to vidiš? Šta je konkretno za tebe pank? Iz čega crpiš svoj entuzijazam?

Vladimir Malbaški:
Ne guram glavu u fioku, već prst u oko! E sad, ovo je jako teška tema o kojoj bih mogao do sutra da pišem. Sve oko nas što se dešava - rijaliti programi, lažna obećanja, masovni odlasci iz zemlje, nezadovoljstvo u narodu, iz svega toga se crpe tekstovi i muzika.

Helly Cherry: Hvala ti na razgovoru za Helly Cherry. Mi se naravno vidimo i na samom događaju sa kojeg ćemo i izveštavati. Poslednje reči su tvoje...

Vladimir Malbaški:
Hvala i vama. Još jednom bih vas sve pozvao na svirku 20. i 21. decembra u zrenjaninskom klubu Mitraljez. Dodjite, podržite scenu!

P.S. Poželeo bih svima srećne božićne i novogodišnje praznike.

Razgovor sa Vladimirom Malbaškim vodio Aleksandar Petrović