Kultni novosadski pank rok sastav Atheist Rap proslavio je u subotu, 7. decembra, sa beogradskom publikom u Subbeernom Centru tri decenije postojanja. U dvočasovnom solo programu ova četvorka odsvirala je 35 pesama, skoro pa bez sekunde zastoja. Koncert je organizovao Odličan hrčak.

Od milošte zvani Ateisti ove godine slave 30 godina. Nastali su u sumrak SFRJ, stastavali i ime gradili u SR Jugoslaviji i evo ih na pragu četvrte decenije u samostalnoj Srbiji sa šest studijskih albuma i velikim brojem kilometara ostavljenih po raznim turnejama i svirkama. Ove godine su čak i jedan split sa nemačkim Defenders of the Universe izbacili, tako da elana za autorskim radom ne manjka, a bogami ni onog za živim nastupom.

Bilo je tačno 22 časa kada su na pozorje, pred punim Subbeernim Centarom, išetali Radule, Dr. Pop, Acke i Leki, svetu u paketu poznatiji kao Atheist Rap. Nije se čekalo, niti časa časalo, već se odmah krenulo u akciju i to numerom Felićita. Publika je od starta prionula u gibanje i skakanje. Sustigla je sa sličnim žarom među okupljenima Tetoviranje i prestigla Spritzerboyz! posvećena FK Sremcu iz Ćerevića. Žustar početak, a na to još i moja omiljena Štrikanje, a do nje U godini kulture, jedna od najpoznatijih sastava.

foto: Milica Milošević
Atmosfera je bila lepa, vesela i humoristična. Vokalista Dr. Pop je uglavnom bio zadužen za šegačenje, dok se gitarista Radule s vremena na vreme nešto ozbiljnije obraćao fanovima. Tako je recimo bilo kod pesme Sarajevo gde je poručio da je sama numera protivnica besmislenih ratova iz devedesetih. Zvuk je nažalost u Subbeernom Centru neukrotiv, pa je bilo poprilično bučno, a tako se činilo i momcima na bini. Radule je čak i jedan monitor okrenuo ka Dr. Popu uz opasku da je gluv na levo uvo od buke, da bi ovaj uzvratio u šaljivom maniru da ,,mora to da leči“.

Setom se šaralo malo staro, pa novo - opa, cupa. Takav sled događaja je dao na dinamici i kompletirao sliku. Tako je recimo Pećinka, odmenila Mene za budžu, pa onda, kako rekoše, trideset godina, šest meseci i šesnaest dana stara Ora je... te najnovija Grbavci. Došlo je vreme za notorne hitčine te se krenulo sa Car core koja je basistu Lekija neposredno pre početka izvedbe poslala na ,,odvodnjavanje“ što reče Radule. Tada smo prisustvovali i prvoj šutki večeri, na koju se nadovezala ona izazvana Wartburg limuzinom. Navijačka Hor/Atheist Rap II je probudila emocije i donela jedan interesantan i pomalo suludi podatak koji nam je Dr. Pop saopštio. Naime, neko od fanova je pesmu skapirao kao odu Austrougarskoj monarhiji, hehe. Posle hora usledile su bombone i to karamele koje su poletele iz publike i pale na sred stejdža za Letnji hit.

Traka Zapadna Evropa je lagano priču i to pomahnitalom šutkom uvodila u poslednji čin. Naravno ne ide bez U zmajevom gnezdu, a ni bez numere Dr. Pop. Pre negoli da zasviraju ovu potonju, Radule nam kazao da se sa gospon Popom poznaje ni manje, ni više nego pedeset i po godina. Kako je to rekao, tako je pao zagrljaj što bi po meni nekako bio i najupečatljiviji momenat večeri i svakako najemotivniji. Za kraj Gril 13 uz info da su u Kikindi zatvorili McDonalds jer narod nije imao para tamo da se hrani. Carski podatak i nadasve edukativna svirka.

foto: Milica Milošević
Ostalo nam je još desetak minuta do ponoći kada se u Cetinjskoj ulici gasi muzika. Taman toliko da se momčad vrate i otpraše još četiri stvari. Prva bejaše ona koju su kod poslednjeg gostovanja Beogradu ostali dužni publici, a koja je pa obeležila njihova gostovanja u KST-u devedesetih – Piloti. Druga je bila Ljubav, treća Igraš grubo. Za dosvidanja, ponovo, a što da ne, ,,više ništa nije isto nikad neće biti kao što je bilo ranije, ostaje nam samo borba, borba i sećanje na neko srećnije vreme, kada smo zajedno bili svi, koje ni jedna slika, ni jedna pesma, ne mogu vratiti PAM PAM PAM više ništa nije isto nikad neće...“. I nastavilo je da se ori i nakon što je numera okončana, i nakon što su se muzičari povukli sa bine. Pošto sa razglasa više nije bilo šanse išta da se čuje, Ateisti se nakratko vratiše i nama pokloniše. No, ni tu se narod nije razišao već je ostao da peva Kad sunce opet zađe jednih, jedinih, neponovljivih KUD Idijota.

Ne sećam se da sam ikada bio na koncertu gde je odsvirano više pesama. Dobro, ne računam opskurne grajndkor bendove kojima 35 pesama stane u dva i po minuta svirke. Ovo je stvarno, čini mi se, rekordna set lista. No, ono što je još važnije, to je da smo se super proveli i da će se ovaj događaj pamtiti. Srećan rođendan Ateisti, da se muzicira i peva još dugo.

Nemanja Mitrović Timočanin

Atheist Rap @ Subberni centar, Beograd, 7.12.2019.