Prvo izdanje stoner/sludge rock festivala, simbolično nazvanog Panonia Dry Sea Festival, održano je sinoć (8.11) u MKC Petefi Šandor u Novom Sadu. Headlineri ove večeri bili su pioniri stoner zvuka, grčki sastav Nightstalker, a priliku da nastupaju dobila su i četiri benda sa domaće scene.


Program je otvorio novosadski sastav Tentacle Wizard. Iako u osnovi stoner/sludge, ovaj sastav koketira sa, između ostalih žanrova, psihodeličnim rockom, doomom i noise-om. Pesmama dominraju instrumentali, te sirove vokalne deonice dolaze kao osveženje koje slušaoca trza iz prepuštenosti dubokim tonovima dva basa i jedne gitare. Kako je ovaj bend za nastup imao vremenski prostor od pola sata, a njihove pesme su petnaestominutne apokaliptične rupe bez dna u kojima se slušalac potpuno izgubi, ove večeri odsvirali su dve pesme - "Tentacle Wizard", kao i novu pesmu pod nazivom "Armadillo". Bend na bini ima posebnu energiju, primetno je da svi članovi funkcionišu kao jedan organizam, a to doprinosi da uživo ostavljaju još bolji utisak nego na studijskim snimcima. Upravo njihova uigranost dovodi do toga da maksimalno profesionalno reaguju na sve što ih zadesi te, iako su imali tehničkih problema sa gitarom, bend ni u jednom momentu nije prestao sa sviranjem, te je publika i dalje slušala koncert dok su se oni bavili tehnikalijama. Nažalost, ovaj bend je zadesio sindrom prvog benda večeri, te publika nije bila mnogobrojna, ali to neka ide na dušu upravo publici. Propustili su odličan nastup.


Tentacle Wizard je na bini odmenio beogradski dvojac Hill, koji karakteriše sludge/doom zvuk, sa snažnim uticajima psihodeličnog stonera. Da ovaj tandem ne viri između stranica kutije striktno jednog tipa zvuka dokazao je i ovaj nastup tokom kojeg je publika tokom jedne pesme padala u trans izazvan sporim tempom stonera, da bi već gledećeg skakala uz dinamičniju pesmu. Njihova muzika raj je za uši ljubitelja teške distorzije, a toliko dobro funkcionišu kao instrumentalni sastav, da bi svaki pokušaj dodavanja vokala u njihove pesme bio suvišan. Ove večeri izveli su i svoj nedavno objavljeni prvi singl "Jighead", koji je izazvao odlične reakcije publike.


Novosadski Northern Revival na binu je izašao sa novim pevačem, koji je u bend stupio pre oko mesec dana. Iako u sličnim žanrovskim vodama kao prethodni bendovi koji su nastupili, njihov koncert doneo je nešto više heavy zvuka. Novi vokalista koji, kako zvukom tako i ponašanjem, (mene) neodoljivo podseća na mladog Fila Anselma, doneo je osveženje u zvuk benda. Bend je zvučao uvežbano, surovo i beskompromisno. Njhov zvuk je besan i sirov, što je publika odlično prihvatila, iskoristivši njihov nastup da izbaci višak energije. Band je najavio ulazak u studio sa novim pevačem Slobodanom, a novi vokali znače i promenu u zvuku benda. Ako je suditi po reakcijama publike na sinoćnji nastup ovog sastava, ta promena biće dočekana pozitivno.


Poslednji domaći bend koji je nastupio u okviru ovog festivala bio je Madvro iz Smedereva. Iako je prva asocijacija na žanrove izvođene ove večeri dubok muški vokal, ženski vokal koji ima ovaj sastav zvuči kao stvoren za simbiozu sa oldschool doom stoner instrumental podlogom. Glavni problem kod nastupa ovog benda bio je to što se dobar deo nastupa vokal, koji je njihov najjači adut, nije čuo dovoljno glasno, te ga je distorzija gitara pojela. Međutim, kasnije je ovaj problem rešen i bend je mogao da izvede ostatak nastupa u punom sjaju.

Pioniri grčke stoner scene vratili su se u Srbiju dve godine nakon koncerta u Domu omladine Beograda. Stoner verzija Roberta Planta izašla je na binu uz pratnju instrumentalnog dela benda. Pri samom startu koncerta bilo je primetno da je publika ovog puta daleko bolja nego što je bila 2017. godine u Beogradu, a naročito Novom Sadu. Kao i do sada, Argy nije imao preteranu verbalnu komunikaciju sa publikom, ali su ljudi, kao hipnotisani, pratili svaki njegov pokret i kompletan koncert ispraćen je ovacijama. Prvi redovi publike bili su posebno posvećeni koncertu - igranje i horsko pevanje nije prestajalo.


Bend je publiku proveo kroz svoje dosadašnje albume, odsviravši svima dobro poznate pesme poput "Baby, God is Dead", "Zombie Hour" i svojevrsne himne benda "Children of the Sun", ali i niz pesama sa poslednjeg albuma pod nazivom "Great Hallucinations", koji je odlično prihvaćen od strane srpske publike.

Opijajući stoner sa čistim rokenrol zvukom dobitna je kombinacija ovog sastava. Njihov nastup jednostavno vuče ljude da se prepuste muzici, pevaju na sav glas i igraju sa ljudima oko sebe. Muzika ovog benda osvaja, njeni melidočni rifovi i ritam koji pokreće uvlače se u glavu slušaoca i nikada je ne napuštaju.

Lajnap ovog festivala bio je dobro odabran. Stoner/sludge tema je bila održana time što su svirali bendovi koji su čist stoner, ali i oni koji samo koketiraju sa istim. Zamisao da slušaoci ovih žanrova imaju tematski festival je odlična i bilo bi sjajno da ideja zaživi.

Jelena Ostojić