Instrumentalni space-rock trio MOON objavio je treći spot sa aktuelnog albuma “Maybe We'll Come Back” i to za dinamični komad “Discovery”.


Spot je sniman sredinom godine u ambijentu Muzeja Šabačkih Jevreja i nosi posvetu na prvog čoveka u svemiru Jurija Aleksejeviča Gagarina. Realizaciju spota potpisuju Miki Stanković, Marko Maksimović i Marko Gavrilović. Bend se posebno zahvaljuje Narodnom Muzeju Šabac i Neli Tonković.

"Discovery" je treći singl sa debi albuma "Maybe We'll Come Back". Prethodna dva singla su imala zapažen uspeh na nacionalnom radiju RTS Beograd 202. Prvi singl "Lux Aeterna" zabeležio je 4. mesto na domaćoj i 15. mesto na internacionalnoj Top Listi 202. Na tragu uspeha svog prethodnika, drugi singl "Mission" (o kome smo takođe pisali) beleži 2. mesto na domaćoj i 5. mesto na internacionalnoj listi, i ukupni boravak od 13 nedelja na obe liste u isto vreme.

U izjavi za naš sajt otkrivaju zašto su se odlučili baš za ovu numeru kao treći singl i jednu triviu: "Sviđa nam se dinamika ove pesme, super vozi i volimo da je sviramo uživo. Kada smo svirali na URM (Ukršnji Rok Maraton) 2018. u Šapcu imali smo nesrećnu okolnost da nam se bubnjar povredio pre tonske probe - razbio je glavu u bekstejdžu i vozili su ga u hitnu na ušivanje. Par sati i devet kopči kasnije počinje nastup, on seda za bubanj i sa zakrpom na glavi svira ovu pesmu duplo brže. Mislim da je neko zabeležio i stavio na YouTube, gitarista je spržio prstiće."

O tome kako je pesma nastala Moon navode: "Na početku je to bila obična krljačina. Igrali smo Galaxy i slušali Megadeth i posle gledali kako se neki hokejaši šibaju. Na kraju je i ostala obična krljačina, obična spejs krljačina!"

Poslušajmo...


Podsetimo, šabački space-rock sastav MOON je spontano nastao leta 2016. godine nakon serije druženja i jam sessiona ove trojke. Članovi benda su iskusni šabački muzičari. Gitarista Milan Katanić je poznat po radu u legendarnom crossover bendu iz 90-tih, Ništa ali logopedi. Zajedno sa basistom Mikijem Stankovićem svira u alt-rock sastavu Eleven koji radi od 2008. Miroslav Stanković debituje na bubnjevima.

Gitarski naglašene i najčešće minimalističke melodije su temelji space-rock zvuka šabačke trojke, koja se opredelila za isključivo instrumentalni izraz, objašnjavajući to potrebom da publici ostave potpunu slobodu u kojoj se mašta povezuje sa doživljajem muzike, pa ona svaku put može biti drugačija. Kao uticaje i inspiraciju, bend navodi The Who, Y.J. Malmsteena, Gagarina i video igre sa Commodore 64 i Amige 500.