Novosadska muzička scena radi punom parom, a SKCNS i Rebuild kolektiv su se svojski potrudili da po treći put dokumentuju trenutno stanje na sceni. Rezultat saradnje je treće izdanje kompilacije Hardcore Novi Sad 2019. koje donosi pregršt fenomenalnih bendova koji se idejno i stilski razlikuju jedni od drugih. Bendovi su za ovaj muzički poduhvat donirali ranije objavljene i neobjavljene snimke, a za grafičko rešenje zadužen je banjalučki xBrokenx.


Kompilaciju otvara Flinch, mladi bend čiji se članovi mogu pohvaliti pozamašnim sviračkim stažom u bendu Against The Odds. Flinch se može okarakterisati kao melodični hardcore bend koji stilski podseća na američke straight edge hardcore punk bendove s početka milenijuma. Breathe and Overthought su se prethodno pojavile na njihovom EP izdanju pod imenom Ask For Help i sjajna su uvertira predstojećim numerama.
Sledeći na pozamašnoj listi bendova su Ground Zero, veterani metalcore scene koji su pre par meseci izdali novi materijal pod imenom Levitation In Suffering, a koji je po mom skromnom mišljenju jedno od najboljih metalcore izdanja u poslednjih par godina. Bend je priložio Heroes Of Today i Constellation Of Remedy sa gorepomenutog EP izdanja i svojom abnormalnom dinamikom, histeričnim vokalima i sjajnim gitarskim deonicima upriličio ovu kompilaciju.
Nakon njih su Still Bleeding, takođe novo ime Novosadske hardcore punk scene koji čine veterani iz bendova poput Strive For More, Through These Eyes, Lockdown, Red Union i mnogih drugih. Bend je svojom pojavom uklonio učmalu jednoličnost koja je godinama krasila scenu, a njihova kombinacija rock'n'rolla, surf rocka i hardcore punka pravo je osveženje za slušni aparat. Devil In Me i Unity In Diversity su deo njihove debitanske singl ploče pod imenom Outsider, a pesme podsećaju na kombinaciju bendova RKL, Circle Jerks, Bad Brains i Cro-Mags.
Melanholična atmosfera koju donosi bend FYN se znatno razlikuje od dosadašnjeg dela kompilacije, a bend svojom numerom Clouds Of Wyoming donosi znatno inovativniji zvuk za ove prostore. Njihova verzija melanholičnog post-rocka, post metala, isprepletena modernim grunge zvukom prezentovanim u vokalnim deonicama prija uhu i sprema nas za još jedan bend koji je bio aktivan devedesetih godina prošlog veka.
Inside Out je ime koje je verovatno poznatije starijoj generaciji pratilaca ovakvog zvuka. Stilski gledano, bend nastavlja u istom ruhu, a na kompilaciji su se pronašle dve numere, Stop The Silence i Don't Fall Down, time najavljujući novu eru ovog benda.
Sledeći su Vršnjačko Nasilje, bend koji je svojim Oi! zvukom pokupio dosta pohvala i ostao zapažen prethodne godine kada se na bandcampu pojavio njihov demo snimak. Bend je za ovu priliku snimio dve numere, Energetski Vampir i Od Danas Do Sutra koje se mogu okarakterisati kao dobar spoj stare i nove škole Oi! zvuka.
Harmoniju ulice razbija haotičan zvuk benda Artio koji me je podsetio na pojedine bendove sa Victory Records, poput Cast Iron Hike, Deadguy ili Bloodlet, ali stilski znatno modernije sa više upliva u mathcore vode koji je na momente prožet post-rock melodijama.
Haos se nastavlja uz još jedne veterane. Nyazov je dobro poznato ime na lokalnoj sceni, a njihova mešavina crust / d-beata pomešana sa klasičnim hardcore punk-om dobitna je kombinacija koja će se svideti poklonicima znatno prljavije kakofonije.
Become As One nastavljaju bržim tempom, a na ovom kompilacijskom izdanju pojavljuju se sa čak četiri numere ako računamo intro. Njihova melodična verzija youth crew hardcore-a podseća na sučeljavanje etiketa Dischord i Bridge Nine Records. Sve četirii numere su deo njihovog izdanja Vreme Uništava Sve koje je izašlo prethodne godine u digitalnom odnosno ove godine u kasetnom izdanju uz pomoć Underground Disco Beočina.
Kobb donosi dve numere tipičnog metalcore zvuka uz prisustvo sludge deonica, a njihove numere Osuđen Na Kraj i Trag prezentuju mešavinu više podžanrova metala prožetim uticajima preuzetim sa hardcore scene.
Nakon teške metalurgije, primat uzima pop punk zvuk benda Sex Or Suicide koji odiše klasičnim rifovima karakterističnim za američku skate punk scenu uz odlične gitarske filove koji krase skoro, pa čitavu pesmu.
Izdanje se nastavlja kako dolikuje uz First Flame, trenutno verovatno najozbiljniji hardcore punk bend koji ovi prostori mogu ponuditi. Energijom, melodijom i dinamikom znatno odskaču od ostatka scene, a sa svakim novim živim nastupom, bend zvuči sve bolje. Na ovoj kompilaciji su prisutni sa dve numere Why Can't You Hear Me Screaming i Surrender koje najavljuju predstojeći drugi album.
War Engine nas vraćaju u metal vode svojim thrash metal rifovima koji podsećaju na zlatnu sredinu 80ih kada je ovaj muzički pravac dominirao na globalnom nivou, ali uz znatno moderniju produkciju. U suštini, Memories i Stabbed, pesme koje su prezentovane na ovom kompilacijskom CDu najavljuju nadolazeči kraj ovog izdanja sa čitavim spektrom fenomenalno aranžiranih rifova, ludačkih bas deonica i haotičnih ritmova koji u suštini nose ovaj bend.
Ovo fenomenalno kompilacijsko izdanje zatvara See It My Way, koji svojom akustičnom izvedbom autorske Firestarter donose kraj trećeg izdanja Novosadske hardcore kompilacije.

Ova verzija kompilacije savršeno prikazuje presek trenutnog stanja lokalne scene i verovatno više nego ikad nudi širok dijapazon kvalitetnih bendova koji muzički i idejno imaju puno toga reći. Disk je nabavljiv podsredstvom Rebuild kolektiva, SKC-a i samih bendova.

Đorđe Miladinović