Still Bleeding je relativno novo ime na srpskoj hardcore punk sceni, ali su muzičari koje čine ovaj bend več dobro poznati na lokalnoj sceni po prethodnom radu u bendovima poput Strive For More, Through These Eyes, First Flame, Lockdown, Ground Zero, Red Union i mnogim drugim. Outsider EP je njihova debitantska singl ploča koja je pored pojavljivanja benda na kompilaciji Hardcore Novi Sad 2019. trenutno jedini objavljeni studijski snimak benda.


Ploču otvara odličan intro u surf rock maniru koji momentalno vraća slušaoca u eru 50-ih godina kada je ovaj specifični podžanr rokenrola bio i te kako popularan. Moram napomenuti da gitara verodostojno prenosi vajb 50-ih uz pomoc delay i reverb gitarskih efekata dok ritam vozi svoju priču baš onako kako su to nekada činili surf rock bendovi. Nakon odlične uvertire sledi Back To The School, znatno žešča kompozicija koju krase hardcore punk rifovi uz odlične rock’n’roll deonice koje su sve prisutnije kako pesma odmiče, a odličan vokal i bekapovi daju poseban šmek čitavoj pesmi. Sledeća je Outsider, pesma znatno sporijeg tempa koja je prethodno objavljenja na webu kao teaser za istoimeni EP. Pesma svojom strukturom ima karakterističan hardcore punk šmek, a himnični singalongovi koji su prisutni u većem delu pesme će se posebno dopasti fanovima ovog muzičkog žanra. Outsider takođe poseduje i gitarski solo koji je pametno osmišljen i implementiran baš na pravom mestu, pa samim tim ne remeti strukturu čitave kompozicije. Sledeća pesma na ploči je Unity, stvar koja odiše klasičnom pank rock melodijom koja je karakteristična za kalifornijske bendove koji su prašili 90ih, ali pritom sadrži i momente koji dosta podsećaju na ono što su nekada radili RKL. Unity takođe poseduje i par bubnjarskih deonica karakterističnim za rockabilly muziku, pa samim tim bend ne ostaje dužan ni tom delu publike.

Sasvim je očigledno da su refreni uža specijalnost benda jer svaka pesma poseduje odlične pevljive refrene koji će se sigurno dopasti publici. Stand Strong je sledeća stvar koja sporijim tempom lagano najavljuje završetak odličnog izdanja veterana novosadske hardcore punk scene. Ova kompozicija takođe poseduje fenomenalan kratak gitarski solo koji je kao i kod gorepomenute pesme Outsider ubačena na idealnom mestu. Nakon odlične Stand Strong kreće Devil In Me, još jedna kratka brza stvar kojom Still Bleeding završava fenomenalan Outsider EP, ostavljajući utisak kako bend poseduje verbalne i muzičke sposobnosti da se izrazi kroz više muzičkih pravaca, a da pritom ne izgubi suštinu hardcore punk zvuka u svojim pesmama.

Omot izdanja čine fotografija skejtera koji drži skejtbord na trotoaru, a unutrašnji deo omota sadrži sve potrebne informacije o samom bendu, fotografije članova i tekstove pesama. Ploča je objavljena zahvaljujući saradnji Stand Strong Records, Rebuild Collective i SKCNS, ali je material takođe dostupan i na bandcamp stranici samog benda.

Đorđe Miladinović