Sinoć, 7. februara, je u klubu “Crna Ovca” u centru Novog Sada održana promocija novog izdanja SKCNS uz podršku “Rebuild Collectiva” pod jednostavnim nazivom “Hardcore Novi Sad 2019.

foto: Alek Stokić
Na kompakt disku se nalaze gotovo svi vredniji bendovi hardcore i punk provenijencije koji trenutno deluju u vojvođanskoj prestonici. “Daleko malo” ljudi je očekivano, ali je klub bio premali za sve koji su hteli da prisustvuju promociji. Upriličena bez pratećeg koncerta koji bi predstavio izdanje, ali kako reče Zgro, programski producent SKCNS-a, koji je i vodio ovu promociju, zbog rekonstrukcije “Kineske Četvrti” i nemogućnosti da se koristi prostor “Fabrike” i “Quartera” bilo bi jako teško nagurati sve ove bendove u CK13 ili neki sličan manji prostor, makar i u dva ili tri dana. A i to bi onda bio veći poduhvat. Ionako su svi ovi bendovi aktivni i često sviraju, a neki od njih baš u narednom periodu imaju nastupe, recimo “Vršnjačko nasilje” kao predgrupa “Stars & Stripes”, 8. februara i “Still Bleeding” kao support “Slapshot-u”, dan kasnije. Ground Zero”, “First Flame” “War Engine” i “Inside Out NSHC”sam gledao u poslednjih mesec dana i sjajno su zvučali.

Igor Todorović - Zgro je naveo i da je tiraž ove kompilacije 300 komada i da će sav biti podeljen bendovima koji su učestvovali na njoj. Na moje pitanje da li su bendovi učestvovali na disku sa novim, ranije neobjavljenim pesmama, odgovorio je potvrdno i dodao da je veoma zadovoljan kvalitetom pesama i profesionalnošću i odnosom bendova prema izdavaču.

Potom je dao reč i nekim od članova grupa koji su se našli na disku. Govorili su momci iz grupa “Become As One”, “War Engine” i “See It My Way”. Njihovi kratki govori su bili uglavnom slični i svi su istakli kako im je čast i zadovoljstvo da se nađu na jednoj ovakvoj kompilaciji koja predstavlja važan dokument jednog vremena iako stilski možda i ne spadaju u klasični hardkor izražaj (War Engine su više thrash, a “See It My Way” akustičarski duo sa HC stavom).

Pomenimo i ostale bendove koji su uzeli učešća u ovom poduhvatu. To su: “Flinch”, “FYN”, “Artio”, “Niyazov”, “Kobb” i “Sex or Suicide”.

Na kraju pomenimo i to da je na disku ukupno 23 pesama, 14 bendova, u trajanju 62 minuta. Artwork je uradio banjalučki xBROKENx. Još nešto, ova kompilacija se neće (zvanično) naći na internetu za download ili streaming već će postojati samo kao fizičko izdanje. Još jedan razlog da ovaj raritet potražite možda kod samih bendova koji su učestvovali na kompilaciji…

Zoran Popnovakov