Svi znate ko je Tom Morello. Što se kaže, "nije ga potrebno predstavljati”. Ipak, mislim da je neizostavno potrebno reći da je jedan od najvećih inovatora u načinu sviranja i predstavljanja gitarskog instrumenta. On je jedan od onih muzičara koji ne robuju žanrovima i nemaju problem da sarađuju sa ljudima ni iz debelog undergrounda niti sa estrade i vrha muzičke industrije. Na svom prvom pravom solo albumu, nazvanom “The Atlas Underground”, uzeo je formulu koju su pre njega arčili mnogi, u svakoj pesmi doveo je gosta koji ju je svojim izrazom obogatio (ili osiromašio, već prema ličnom nahođenju ocenite) . Ne bih išao toliko daleko da ovaj album poredim sa remek delom kakav je soundtrack filma Judgement Night, ali ima elemenata za uporedbu. Neka bude da je blizak onome što je uradjeno na soundtracku za blokbaster Suicide Squad kojeg se ja lično gnušam (mislim na film), ali Atlas Underground je miks rok rifova, dubstepa, repovanja i elektronike.


Album počinje odličnim Morelovim rifom koji “Knife Party” razbijaju i pretvaraju ga u dubstep beat. Sledeća je “Rabbits Revenge”, mešavina repa, roka i elektronike potpomognuta angažovanim tekstom o crnim žrtvama policijskog nasilja. Da ne bih secirao album pesmu po pesmu jer bi to ličilo više na obdukciju reći ću samo da je Morello pametno pored gomile repera i elektroničara (čije karijere ne pratim pa ne bih mogao više reći o njima) na snimanje albuma doveo neke od trenutno najvećih zvezda muzičke industrije kao što su Marcus Mumford, Outkast, Gary Clark Jr. i Portugal.The Man i svesno iskombinovao miks muzičkih pravaca iz prethodnog pasusa.

Daleko od toga da mi je ovo jedan od najomiljenijih albuma koje sam slušao u poslednje vreme, ali, moram odati priznanje čoveku kojeg neizmerno cenim, ako zbog ničeg drugog, zbog toga što nam je doneo jedne Rage Against The Machine i Audioslave, jer je nastavio svoju zacrtanu misiju, uvodjenja gitarskog zvuka u tokove moderne muzičke industrije, a to je priznaćete, smeo poduhvat. Zašto smeo? Pa, pogledajte samo današnje top liste. Koliko gitarskog zvuka tamo možete da nađete? Tišina? Nema veze, preslušajte zato “Atlas Underground”!

Zoran Popnovakov