Naši prijatelji “Liman Crew” su preksinoć (7.6.), u novosadskom klubu CK13 organizovali Benefit žurku u čast svog drugog rođendana. Otac i ćerka iz familije Stepančev, potpomognuti svojim saradnicima iz Novog Sada i Sombora i uz veliku pomoć i dobru volju Brutal Studija koji je ustupio svoje ozvučenje, a CK13 na čelu sa Ozrenom Lazićem prostor, miks pult i binu su odlično organizovali prilično posećeni “tandrbal”. Epilog toga je bio osmesi na licima i izvođača i posmatrača, a bogami i “Liman Crew ekipe”. Bila je ovo pokazna vežba kako jedna rođendanska žurka treba da izgleda.

Podrška na terenu: Eddie (Lednik), Zoran (Dotkom, Helly Cherry), Daniel (Librarion), Milan
U “zabavnom delu programa” učestvovala su četiri benda, tri lokalna, novosadska, gosti iz Sombora kao i jedan underground udarnik iz Subotice koji je predstavio svoj fanzin Librarion.

Prvi su na teren istrčali omladinci iz benda “Architect Of Pain” koji su razgalili za uvodni deo i ranu fazu koncerta pristojan broj posetilaca svojim miksom heavy i thrash metala i finim obradama nekih klasika kao što su “Ace Of Spades”, “ Breaking The Law”, “Tornado Of Souls” i još neki. Za njima je sledila paklena grindcore mašina iz Sombora, “Sakagija” koji nas svojom verzijom brutalnog HC-a uznemirava već više od decenije. Kako je kiša konačno rešila da se povuče i konačno prepusti suncu da pokaže šta ume, visoka temperatura celog dana prelila se i u salu “Crne Kuće”, a momci iz “Sakagije” su još više “odvrnuli grejanje” svojim zvučnim atakom pa je bilo dosta njih u gledalištu koji su poskidali svoje majice, što od vrućine, što od oduševljenja nastupom somborske ekipe. Nakon toga je mister Tikvicki, imenom Daniel, pozdravio prisutne simpatičnim subotičkim akcentom, zahvalio se organizatorima na prilici da predstavi svoj fanzin Librarion (sedmi po redu) i pozvao publiku da kupe primerak istog po simboličnoj ceni. Neki su ga i poslušali, na sreću i divno čudo…

A onda, "Tentacle Wizard"… Pola sata je većina nas gledala i slušala četvorku na bini opčinjeno i gotovo hipnotisano. Čak ni incident sa Žiletovom gitarom pred kraj njihovog nastupa nije pokvario utisak (moj lični, a koliko saznajem, i utisak koji deli sve više ljudi koji prate scenu) da su TW na svetskom nivou. Zaista ne preterujem. To je bend kojim Srbija treba da se ponosi.

Neprijatelj prelazi Zeku” ima već kultni status u Novom Sadu i broj njihovih fanova je već zavidan. Njihova mešavina pank i alternativnog roka nije nešto što bih poneo na pusto ostrvo, ali momci to što rade, rade više nego odlično i što je najvažnije znaju da naprave pesmu. Poslušajte samo “Sud”, “Vreme je” ili neverovatno zarazni hit “Aleksandar” koji mi od petka ne izlazi iz glave i vrtim taj spot na repeat već dva dana.

Sve čestitke ekipi Liman Crew-a na sjajno organizovanoj žurci. Zahvalnost za sve što čine za underground scenu i želja da nam traju još dugo-dugo godina, bar ovoliko koliko Helly Cherry opstaje. Za posle ćemo da vidimo…

Benefit za Liman Crew @ CK13, Novi Sad, 7.6.2019.

txt: Zoran Popnovakov
foto: Mihajlo Janković