Poslužio bih se ovom frazom iz naslova (koja je mnogo poznatija na engleskom) jer ne znam koja bi bolje opisala sve ono što Librarion radi, evo već pet godina.

Iako je u poslednje vreme fokus bio na izdavačkoj kući, na scenu je ponovo stupio fanzin. I to više od godinu dana nakon prethodnog broja. Do sada definitivno najduža pauza i raspisan konkurs pokazali su da je ovakvo glasilo i te kako nedostajalo regionalnim andergraund autorima. Čak 150 njih se javilo na konkurs a 30-tak je prošlo selekciju. Dakle, pet autora je konkurisalo za jedno mesto, pa je jasno kolika je gužva tu bila. Možda je razlog velikog interesovanja bila i otvorena tema što se nije desilo (nemojte me držati za reč ali čini mi se) od nultog broja.

Sedmi broj pripremljen je u saradnji sa organizacijom Poezin, te i ne čudi što sedmicom upravo poezija dominira. O radu na ovom broju ko-urednici Desya i Milan rekli su sledeće:

"Uz negovanje poezije kao forme i zajedničkog imenitelja, i beskompromisnog uradi-sam pristupa u svakodnevnom delanju, bez podrške bilo kakvih institucija, rad na aktuelnom broju Librarion-a je pokazao važnost međusobnog poštovanja, komunikacije i razmene mišljenja među pojedincima koji se kreću u subkulturnim vodama, a opet, koristeći se metodama koje podrazumevaju ozbiljnost, postojanost i uvažavanje konstruktivnog mišljenja u takvoj saradnji, što je u ovom slučaju ispoštovano do samog kraja."

Vizuelno, Librarion je uvek krasio Desyin minimalistički seci-lepi pristup, pisaća mašina, estetika art fanzina 80-tih. Ovoga puta za vizuelni identitet je bio zadužen Bojan Milojević Asterian, (u andergraund krugovima već dovoljno poznat) ilustrator i strip autor sa već prepoznatljivom estetikom i izrazom.

U saopštenju urednici su naveli da če ovaj broj Librariona najpre biti dostupan u štampanom izdanju, dok će elektronsko biti objavljeno nakon promocija koje će se desiti u Beogradu i Subotici, o čemu će javnost biti naknadno obaveštena.

Librarion je trenutno čini mi se JEDINI štampani art fanzin u Srbiji i jedan od retkih preostalih papirnih fanzina inače. U Desyin entuzijazam uopšte ne sumnjam. Evidentno je i da je autorima potrebno jedno ovakvo glasilo. Sada je na potezu publika koja bi svojim interesovanjem siguran sam dodatno motivisala Desyu da fanzin izlazi nešto češće.