Često su fanovi ti koji znaju u kojem smjeru bi se franšize trebale kretati. Prva dva “Predator” filma zapravo su imala dosta jednostavno premisu, ali zajedno su stvorili snažne temelje koji su omogućili odskakanje od forme. Tako u prvom filmu tek upoznajemo predatora, ne znamo što je on ni odakle je došao, ali na uvid dobivamo njegov osjećaj za sport i ponos koji ga u konačnici i ubija. Nastavak je pratio više-manje istu shemu sve do kraja filma kada je franšiza eksplodirala. Naime, za one koji se ne sjećaju, na kraju filma “Predator 2” prikazano je da je vrsta kojoj pripada predator zapravo neka vrsta gladijatorskih vanzemaljaca koji putuju kroz vrijeme i bore se protiv ostalih vrsta diljem svemira. I eto materijala za otprilike stotinu nastavaka serijala koji nikada ne bi dosadio. Barem meni.
No kada sam ranije rekao da je franšiza eksplodirala definitivno nisam mislio na filmove. Sljedeći nastavak bio je “Predators” (2010), ako zanemarimo iznimno nekvalitetne “Alien Vs. Predator” filmove, ali ništa od toga nije stvarno pomoglo franšizi. Zapravo, nedostatak kvalitete i maštovitosti franšizu je u filmskom svijetu praktički osudio na propast. Veliki studio nikada neće napraviti dobar Predator film, to je sada praktički jasno. No naravno, nije sve u filmovima i tu se dogodila eksplozija franšize koja je izrodila stotine stripova, hrpu video igara, romane i fanfictione, mnoge radove koji su znali kako iskoristiti ono što im je ponuđeno. Povijest predatora najzanimljivija je upravo u stripovima koji su si uzeli vremena za razraditi stvari, povezati točke koje su ranije bile nevidljive i jednostavno omogućiti fanovima ono što im je stvarno trebalo.
Predator: Dark Ages” je fan film (što znači da ga se iz nekog razloga ne bi trebalo smatrati canonom iako više nikome nije ni stalo do bezveznog filmskog canon) i možda nije baš najmaštovitiji setting, ali je definitivno korak u pravome smjeru. U njemu se predator bori protiv vitezova. Zapravo, to je više manje to. Kratki film traje pola sata i nema vremena za pravu razradu likova. Radnja je slična prvom filmu – ratnici odlaze u šumu i tamo umiru dok se bore s predatorom – i osim što su sada tu mačevi umjesto automata, zapravo nismo išli u dubinu koja je ponuđena u stripovima. Ali to i nije bitno jer glavno je maknuti našeg najdražeg ubojitog vanzemaljca kroz vrijeme. U nekakvom idealnom svemiru – sljedeći korak bio bi micanje kroz prostor. Pa tko zna, možda jedan dan vidimo film u kojem se Predator bori s drugim vanzemaljcima (A da nije Alien Vs. Predator! Ugh!) Što se mene tiče, trenutno puno više vjerujem fanovima nego velikim studijima koji žele privući mase i novce. Predatori zaslužuju puno više ljubavi od toga.

Režiju i scenarij filma potpisuje James Bushe, čovjek koji je shvatio serijal bolje od mnogih ostalih pa mu zato dajte šansu i pogledajte film.

A ja sada odoh gledati bootleg verzije popularne fikcije jer u posljednje vrijeme u tome pronalazim puno više zadovoljstva.


(Inverzija)