Nikad preterano nisam voleo REEF. Nekako su mi zvučali previše britanski i previše pop, mada nisu baš ličili na Oasis ili Inspiral Carpets. Pre su bili malo žešća verzija Primal Scream-a, ali nešto ogoljenija, rokerskija. Ipak, to mi tada nije bilo dovoljno žestoko da bih ih češće slušao. Međutim, pre dvadesetak dana mi je stigao avgustovski broj Classic Rock magazina i u njemu reklama novog Reef albuma, “Revelation”. Na reklami velikim slovima piše, te odličan album, te raznovrstan, te skoro album godine, te “AC/DC meets Rolling Stones”. I šta ću, pozovem “braću Ruse” u pomoć i “nabavim" novi album.

I da znate, ne laže svaka reklama! Ovde su zaista s pravom nahvalili “Revelation”. Istina je da je album raznovrstan, istina je da je album odličan, da je pesma koja otvara album, naslovna, “Revelation” klasična AC/DC stvar, da je “Don’t Go Changing Your Mind” u dlaku “Rollingstones” balada (što i ne treba da čudi jer je gitarista Jessy Wood sin gitariste Stonesa), da ovde ima ponekad i previše uticaja Tom Petty-ja ili Robinsonovih “Black Crowes”, ali ovo je pravi pravcati rock album. Samo rock, bez ikakvih sufiksa, prefiksa, podžanrova.

Pošto je sve već odavno odsvirano, ovde sve pršti od asocijacija na razne velike bendove. Tu su i Bad Company, i The Band, i Allmani i svi relevantniji rok velikani. Opet, “Revelation” nije recikliranje i prežvakavanje prastarih nota. Ovo je jedan moderan, svež rok album sa sjajnim rifovima, pevljivim refrenima i odličnim pesmama. Pre svega to je hit 1/1 - “Precious metal”, sa AC/DC rifom, Stringerovim glasom nalik na Brajana Džonsona, horskom refrenu i predivnim pratećim vokalima . “Ball & Chain” ima nekog Zepp šmeka, a prvi singl koji se pušta po “normalnim” radio stanicama je “My Sweet Love” gde je odličan posao odradila Sheryl Crow kao gost. Južnjački rok je prisutan u pesmama “Darling, Be Home Soon” i “Lone Rider”. “First Mistake” ima zarazan rif koji prelazi u melanholični bluz, a album zatvara gospel/soul stvar “Like A Ship (Without A Sail)”. 
 
Sve u svemu, ovaj album mi se vrlo dopao i baš me iznenadio, jer nisam očekivao ovako nešto od benda kao što je Reef.

Zoran Popnovakov