Petak, 19. januar, Niš. Ispred kultnog kluba Feedback uobičajena gužva pred neku svirku. Ovog puta dupla punk poslastica Bolesna Štenad i Crveni Karton. Dva benda čija karijera je tek u povoju ali već sa zavidnim brojem pratilaca.


Standardno ispunjen Feedback dočekao je Bolesnu Štenad i njihovu jedinstvenu punk-folk fuziju. Ovo je bend čije nastupe jednostavno treba doživeti, od neposredne komunikacije sa publikom (na ti) do polivanjem piva na bini u svojim uniformama isprašili su neke od najvećih hitova: „Infostan“, „Komšinice“, „Ubićemo Sve Pešake“. Ipak, očekivano najbolja reakcija publike je bila na „Pajdoman“. Kao predgrupa morali su da izađu i na bis na kom su, uz horsko pevanje, odsvirali „Multietničku Atrakciju“ produženu za nekoliko minuta. Posle četrdesetak minuta svirke napustili su binu i ostavili publiku u sjajnom raspoloženju.


Nešto iza ponoći kreću Crveni Karton, bend iz Kruševca o kome sa razlogom piše čitav region. Ska punk inspirisan bendovima kao što su Atheist Rap i NOFX nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Frontmen Vladica Ristić suvereno vlada publikom koja u njega gleda kao u brata. Crveni Karton je bend sa najvernijim fanovima i oni to umeju da ispoštuju. Reakcija na „Ima Nade“ ili „Devedesete“ je, malo je reći, električna. Podsetili su nas i na starije hitove kao „Irska Škola“. Nova numera „Malo Parče Raja“ kojim najavljuju sledeći album je već veliki koncertni hit. Uvek fenomenalna atmosfera na „Yugo 55“, ili „21. vek“ nije izostala i ove večeri. Na zahtev publike odsvirali su i „Ja Sjećam Se“ kao posvetu Kud Idijotima. Posle dva sata svirke, kao pravi hedlajneri, oko pola tri završili su nastup pred najvernijim fanovima.

Ova dva benda, Bolesna Štenad koji su zamalo ukrali slavu ove večeri, i Crveni Karton su budućnost rock ’n’ roll-a srbije, Nazvali mi to novi talas ili kako već ovo što smo videli u Feedbacku je samo početak onoga što sledi...

Mike Stankovich