Tides From Nebula - Sonična plovidba kroz kosmički okean



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Tides From Nebula (Poljska)
22.10.2017 – 20h
Klub Elektropionir – Beograd


Prošlo je godinu dana od kada je ovaj četvoročlani post-rock sastav nastupio u Beogradu. U istoj organizaciji (Resetor) i u istom epicentru zbivanja (Elektropioniru), vratili su se u kompletnom sastavu ne bi li beogradskoj publici podarili novi potpuni užitak. Varšavski kreatori muzike kosmičkog zvuka, Tides From Nebula, su u potpunosti uspeli u planiranoj misiji.

Vrata Elektropionira su bila otvorena već od 20 časova, dok je početak koncerta najavljen za 21.15. Kako to obično biva, kada je reč o koncertima u Elektropioniru, tačno u sekund su ka bini krenuli Adam, Maciej, Przemek i Tomasz, četiri svemirska jahača magline. Publika ih je pozdravila gromoglasnim aplauzom i predstava je mogla krenuti.


Već sa prvim taktovima, prve pesme ’’These Days, Glory Days’’, evidentno je bilo da se radi o vrsnim, samouverenim muzičarima, koji su sebi zacrtali put zvezdanog sjaja, kakvu i muziku proizvode. Adam Waleszyński, jedan od dvojice gitarista, nakon uvodne numere se prvi put obratio beogradskoj publici, zahvalivši joj se na dolasku. S obzirom na činjenicu da je bend instrumentalnog karaktera, mikrofon mu je doslovno služio za zahvalnice i podelu impresija koje su bile rezultat reakcije publike. Dalo se primetiti da su mnogi fanovi koji su se našli ispred bine zapravo povratnici na mesto soničnog ’’zločina’’. Iako su delovali statično, nakon svake pesme eksplozivnim apaluzom su fanovi pozdravljali svoje miljenike na bini i gromoglasnim ovacijama davali do znanja koliki je nivo simpatije prema muzici varšavskih kosmoplovaca.

Druga po redu numera koju su Tides From Nebula odsvirali na ovom koncertu bila je ’’It Takes More Than One Kind of Telescope to See The Light’’ sa njihovog prvog albuma ’’Aura’’ iz 2009. godine, a nakon nje je usledila naslovna numera novog izdanja iz 2016. godine identičnog imena ’’Safehaven’’. Najbolje prihvaćena numera do tada, bila je naredna pesma’’The Lifter’’, takođe sa novog albuma. Kombinacijom elektronskog i regularnih bubnjeva, Tomasz Stołowski, bubnjar benda, pokazao je sve svoje sviračke atribute upravo tokom ove pesme.

Najduža numera koju su odsvirali ’’Siberia’’ usledila je potom, a odmah za njom i ’’Sleepmonster’’, ’’Only With Presence’’ i ’’When There Were No Connections’’. Na ovoj potonjoj, izvanredni lightshow, koji je u ton pratio bend i muziku koju su produkovali, dosegao je zenit svog prikaza. Štapovi sa svetlećim lampicama, razbacani svuda po bini, ispred ogromne zastave sa nazivom benda i ispred i iza njega, kreirali su posebnu atmosferu. Crveni, plavi, žuti, tikizni i ostali koloriti, vizuelno su nas sprovodili kroz sonični kosmos koji su momci iz Varšave fabrikovali.  Ova pesma je moj lični adut u dosadašnjem radu benda, kao i kod celokupne liste odsviranih numera te večeri. Totalni okean, pun zvučnih talasa, koji je u šest minuta trajanja pesme kupao ušne školjke publike na najsavršeniji način.


Adam se nakon ove pesme obratio publici sa najavom naredne, koju su, kako kaže, svirali tek četiri puta uživo. Bila je to pesma ’’Apricot’’ sa prvog albuma. Posle ’’Kajsije’’, drugi gitarista Maciej Karbowski, usto i klavijaturista benda, zamenio je svoju gitaru drugom da bi odsvirao još tri pesme, koje su Tides From Nebula pripremili za beogradsku publiku. Bile su to ’’Home’’ i ’’We Are The Mirror’’ sa novog i za sam kraj ’’Now Run’’, sa trećeg ’’Eternal Movement’’ albuma iz 2013. godine. Basista Przemek Węgłowski se prvi put u toku večeri latio trzalice ne bi li ugođaj pesme ’’We Are The Mirror’’ učinio potpunim, a gitarista Adam je nakon iste održao jedan vrlo nadahnut i emocionalan govor. Rekao je da mu je drago da u publici vidi toliko lepih i srećnih ljudi i da smo svi mi iz publike razlog zbog koga su i oni srećni i radosni. Zahvalio se još jednom, a celokupni bend je aplauzom publici iskazao svoje poštovanje prema istoj. Ni publika im nije ostala dužna pa je na takav lep gest, uzvratila najvećim apalauzom večeri. Nakon ovog dirljivog momenta su momci iz Poljske odsvirali još jednu pesmu, gorepomenutu ’’Now Run’’ i tako se oprostili od beogradske publike u 22.35.

Uprkos prehladi koja je spopala Adama, bend se vratio ne bi li se pozitivnim vibracijama publike zacelio. I zacelo tako i beše, kako je Adam naglasio. Ponovni povratak na prvi album pesmom ’’Tragedy of Joseph Merrick’’ Tides From Nebula su se nakon sat i trideset minuta konstantne svirke, u 22.45 po drugi put oprostili od beogradske publike i to na jedan nesvakidašnji način. Pri kraju numere, Adam i Maciej su se spustili u publiku da bi među fanovima odsvirali poslednje tonove na svojim wireless gitarama i time stavili šlag na tortu.

Ambijentalno i električno, sanjarsko i mistično, sve ono što kosmos i njegovi elementi pružaju ljudima i planeti Zemlji ovaplotili su Tides From Nebulu na sinoćnjem beogradskom koncertu. Ovo je bio drugi put da se publika Beograda druži sa ovom četvorkom iz Varšave. S velikim iščekivanjem u treći susret, pamtiće se drugi, a oni će se verujem vratiti, kao plima i kao oseka.

txt: Nemanja Mitrović Timočanin
foto: Strahinja Rupnjak (Metal Jacket)



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva