’’Indirekt’’ festival – Beograd

Konferencija – Dorćol Platz
7.10.2017 – 12h


Poslednji dan ovogodišnjeg ’’Indirekt’’ festivala, odnosno njegove jesenje beogradske edicije, u subotu 7. oktobra, otpočet je konferencijom u epicentru dešavanja ’’Dorćol Platz-u’’, pred nekoliko desetina posetilaca i posetiteljki. Za razliku od prethodnog dana, kada je fokus prve teme, a i celodnevni, bio na muzici, ovome je bila književnost.
Program je krenuo oko podneva kada nam je moderator prve sesije ’’Fenomen književnih blogova’’ Goran Stojičić, inače autor knjige pripovedaka ’’Besani’’, predstavio svoje gošće. Alis Marić, prva predstavljena među jednakima je zagrebačka pravnica koja od pre par godina postaje i književna blogerka. Vodi sajt i facebook stranicu ’’Čitaj knjigu’’ koja broji preko 300.000 ljubitelja i ljubiteljki čitanja i knjiga. Druga predstavljena osoba ove izuzetne grupe bila je Ingrid Divković. Diplomirana profesorka hrvatskog jezika i knjiženosti i filozofije po struci, ali daleko poznatija kao spisateljica i blogerka. Proslavila se knjigom ’’Jebe li vas ego’’ iz 2013. godine, a 2016. je napisala ’’Knjiga za divlju ženu’’. Tanja Đorđević jedna od organizatora festivala ’’ČitamЧиташ’’ bila je takođe govornica u ovoj sesiji. Festival ’’ČitamЧиташ’’ se tiče revitalizacije prostora od kulturnog značaja putem popularizacije knjige i čitanja. Ove godine su ljubitelji knjiga i jezičke umetnosti peti put imali prilike da međusobno razmene polovne, pročitanje knjige. I poslednja, ali nikako manje relevantna, predstavljena članica sastava Tijana Banović iz redakcije web-časopisa ’’Crna ovca’’, prema Goranovim rečima, najznačajnijeg književnog portala u Srbiji. U sat i trideset minuta koliko je trajao razgovor gošće su govorile o sebi, o svojim iskustvima, planovima, projektima, knjigama i blogovima. Razgovor je tekao na srpsko-hrvatskom, za razliku od jučerašnjih predavanja koja su bila isključivo na engleskom jeziku.

Nakon razgovora o književnim blogovima usledila je jedina prezentacija na engleskom jeziku poslednjeg festivalskog dana. Govornici su bili Franz Hergovich i Thomas Heher iz Austrije, dok je tema bila austrijska muzička scena i muzički biznis. Franz Hergovich je projektni mendžer u mica – music austria (Austrian Music Information Center) i suosnivač Austrian Music Export-a, projektne inicijative u okviru mica-e. Sa druge strane, njegov kolega Thomas Heher dolazi iz vrha orga-tima jednog od vodećih indie festivala u Austriji ’’Waves Vienna’’. Govorili su o austrijskoj muzičkoj sceni i kako do nje dopreti, o festivalima, zatim o tržištu sa posebnim akcentom na izdavačkim kućama, agencijama, distributerima i institucijama. Jedan od ciljeva je bio i umrežavanje i razmena iskustava, kao i kontakt srpskih izvođača i austrijskih promotera. Sesija je trajala oko devedeset minuta.
 
Dejan Bošković i Ognjen Uzelac
Program je dalje nastavljen na srpskom jeziku. Sledeća tema je bila ’’Kako zaštititi svoj rad’’. Zbog bolesti su glavni govornici iz ’’Tempo’’ produkcije iz Sarajeva bili sprečeni da prisustvuju, pa je umesto njih uskočio Dejan Bošković iz organizacije festivala, dok je drugi govornik bio Ognjen Uzelac, pravnik i veliki poznavalac autoskih prava i srodnih muzičkih prava. Dejan je govorio, kako kaže, o internacionalnom pravu, dok je Ognjen govorio o tome kakva prava vezana za sopstveno muzičko stvaralaštvo možemo očekivati u Srbiji. Veoma bitna tema, koja demistifikuje mnoga pitanja, nažalost, propraćena od strane nekolicine individua iz publike. Na početku prezentacije objašnjeno je kakva sve muzička prava postoje. Glavni fokus je bio na muzici i Youtube web sajtu kao glavnom muzičkom medijumu današnjice i na onome kako i na koji način treba ispratiti proceduru oko upload-ovanja pesme ili video snimka ne bi li se u potpunosti zaštitili od zloupotrebe vašeg dela. U vezi sa tim govorilo se o monetizaciji, ali pre svega o kolektivnim organizacijama (SOKOJ u Srbiji, ZAMP u Hrvatskoj), odnosno digitalnim agregatorima, koji predstavljaju pravne posrednike između youtube-a i klijenata, i njihovim pravnim moćima i koliko su zapravo oni (ne)potrebni samom umetniku. Obrađen je veliki broj pitanja vezano za ovu teme na jedan vrlo koncizan i razumljiv način, te ostaje žal zbog nedovoljne posećenosti.

Poslednji razgovor na konferenciji, poslednjeg dana, trećeg jesenjeg ’’Indirekt-a’’, dogodio se nešto iza 16 časova na istom mestu, a tema je bila ’’Radio promocija’’. Moderator je bio Stribor Filić iz hrvatskog ’’Indirekta’’, ujedno i urednik Radio Eurostara iz Umaga, dok su njegovi sagovornici bili Macej Madejski sa Radio Afera iz Poljske i Katarina Epštajn urednica redakcije pop muzike Radio Beograda 1. Stribor je predavanje učinio vrlo aktivnim, unakrsnim ispitivanjem sagovornika o temama koje se direktno tiču radija, njegovog opstanka, muzičke selekcije itd. Macej je govorio o svojoj emisiji na Radio Aferi u kojoj se puštaju ex-yu gitarski bendovi i koja zapravo predstavlja kontinuum koji u Poljskoj postoji još od doba jugoslovenskog novog talasa. Njegov deo priče je bio na engleskom jeziku, dok je Katarina govorila na srpskom. Teme o kojima je ona pričala ticale su se mladih umetnika, pristupa njene emisije ’’Pop karusel’’ muzičarima i afirmativnom stavu emisije i redakcije. Govorila je da nije neophodan kvalitet, na kome je Stribor uporno insistirao, već sam elan i entuzijazam jer su danas, kako je naglasila, rock muzika i pop kultura vraćene u garaže i underground, pa je pomoć medija u tom smislu neophodna. Dvadeset i pet minuta razgovora i veliki broj informacija koje bi mogle da znače mladim bendovima i ljubiteljima radija za kraj konferencijskog dela prvog srpskog showcase festivala.
 

Treće veče ’’Indirekt’’ festivala

7.10.2017. – 21.30
KC ’’Rex’’ i ’’Dorćol Platz’’ - Beograd
Gospel Dating Service (Austrija), Dogs in Kavala (Beograd), At Pavillon (Austrija), Presing, (Beograd)


Kao i prethodne, tako i ove, poslednje festivalske večeri se muzički program prostirao na tri lokacije. U soničnim vibracijama alternativnih i indie bendova publika je mogla da uživa u Kulturnom centru ’’Rex’’, klubu ’’Majstor za pivo’’ i prostorijama ’’Dorćol Platz-a’’. U klubu ’’Majstor za pivo’’ nastupali su Ana Avramov iz Zrenjanina, Sir Croissant iz Banja Luke i Jakob Kobal iz Slovenije.

Muzički program u Kulturnom centru ’’Rex’’ otvorio je austrijski trio Gospel Dating Service. Momci sviraju pop, sa elementima indie rock-a i soul-a. Instrumenti benda su bubnjevi, bas gitara (sa najvećim brojem pedala na festivalu, definitivno) i klavijature kojih se latio momak koji je ispunio vokalni sadržaj. Koncert je kasnio, pa je njihov nastup okončan oko 22.15 pesmom ’’Champagne’’ sa istoimenog, drugog studijskog albuma od prošle godine. Publika ih je ispratila aplauzom da bi nakon njega krenulo petnaestominutno pakovanje opreme, koja po mom mišljenju nije zadovoljila nivo koji su njom zacrtali.

Publika koja je za vreme muziciranja prethodnog benda bila raštrkana po prostoru, skupila se ispred bine sa prvim tonovima idućeg benda. U pitanju je mladi beogradski sastav imena Dogs in Kavala. Bend postoji od aprila prošle godine i za vrlo kratko vreme i tek nekoliko studijski snimljenih pesama su uspeli da steknu značajnu fan bazu. ’’Psi iz Kavale’’ sviraju acid punk ili ako bih morao detaljnije studžisovsko-surfersku psihodeliju. Za bubnjevima je Nikola Hajduković koji ujedno i peva, pomože mu u tome gitarista Srđan Jeremić, dok bas gitaru svira Siniša Janjić Re. Moram priznati, jedan osvežavajući bend na beogradskoj gitarskoj sceni. Ovu originalnost su prepoznali i njihovi prijatelji i fanovi koji su od prve do poslednje pesme veselo skakutali i plesali. Ipak, kao najvernije i najveselije fanove moram izdvojiti grupu od 6,7 devojaka koje su doslovno sve vreme igrale i neporecivo uživale u muzici. U maju ove godine momci su izbacili maksi singl naziva ’’3 pesme’’ i sve tri, ’’Boje’’, ’’Hvala što postojiš’’ i ’’San u snu’’ su i odsvirali. Neke od pesama koje još uvek nisu snimljene, poput ’’Trčite’’, su takođe bile deo repertoara. Potkrala se tu i jedna obrada benda The Black Angels, pesma ’’Telephone’’. Za sam kraj svog četrdeset petominutnog nastupa izveli su gorepomenutu pesmu ’’San u snu’’. Nakon nje, poklon publici i kraj.

Poslednji bend večeri, (The) Lesser Man iz Hrvatske je počeo nešto iza 23 časa, nakon Dogs in Kavala. Međutim, moja malenkost se otisnula na drugu lokaciju, u ’’Dorćol Platz’’, gde su svoj nastup završavali mađarski garažni punk rokeri Dope Calypso. Pre njih su nastupali i veče otvorili hrvatski Sleepyheads.

Od 23.40 pred stotinak prisutnih ljubitelja indie zvuka na binu ’’Dorćol Platz-a’’ se popela četvoročlana ekipa benda At Pavillon iz Austrije. Grupu predvodi harizmatični afro-evropljanin Mwita Mataro koji je pored gitare i vokala bio zadužen još i za podizanje atmosfere, pa bih ga slobodno mogao okarakterisati kao najvećeg hajpera festivala. Pored njega iz stalne postavke je bio prisutan još i bubnjar Paul Majdzadeh-Ameli, a kao ispomoć su se na koncertu našli gitarista Alexander Köck, inače član benda Cari Cari koji su prethodne večeri svoj nastup, takođe u okviru ’’Indirekta’’, imali u Kulturnom centru ’’Rex’’, i basista Stephan. Svoj nastup su otvorili pesmom ’’Face it’’ . Odmah u startu su nam nagovestili da se radi o jednom veselom indie rock/funk/disco sastavu koji puno energije i napora ulaže u svoj rad i predstavljanje istog publici. Imidž je takođe bitno istaći, svi članovi su se pojavili pred publikom u identičnim cvetnim košuljama. Pevač Mwita se nije libio da u žaru nastupa skoči sa bine i prošeta među publikom, gde je energično pevajući prilazio skoro svakom individualno. Na repertoaru su se našle još i ’’Lions’’, nova pesma ’’All Eyes On You’’ i za sam kraj ’’Disco Demolition Night’’. Na ovoj potonjoj je Mwita ponovo dospeo u publiku, ovog puta skočivši sa sve gitarom. Opet se malo prošetao svojim wireless instrumentom kroz, ne tako aktivnu publiku, što je na posletku zavredilo ogroman apaluz. Tokom nastupa je Mwita naznačio da je čuo da je Beograd ’’party city’’, a moj zaključak je da je definitivno At Pavillon bend za odličnu žurku.

Kao i prethodne večeri i na ovoj su se mogle videti brojna poznata lica iz sveta muzike i delatnosti koje je prate. Svojim prisustvom poslednje festivalsko veče su upriličili, između ostalih, Galeb Nikačević iz VICE-a i Ida Prester iz sastava Lollobrigida.

Bend koji je zatvorio treću jesenju ediciju ’’Indirekt’’ festivala bio je notorni beogradski alternativni sastav Presing. Bend postoji već skoro trideset godina i iza sebe ima veliki broj izdanja i četiri studijska albuma i svakako predstavlja jedan od značajnijih alternativnih sastava Srbije. Pevač Kiza nam je pred početak nastupa nagovestio da će ovo biti ’’nonšalantan’’ koncert, a titulu ’’apsolutnog’’ je dobio svaki član benda ponaosob prilikom predstavljanja koje se takođe odigralo pre početka koncerta. Nastup benda bih mogao opisati sa dve reči: performans i muzika (sa posebnim akcentom na flautu, odnosno lepotu zvuka koju je falutista proizvodio). Performans je trajao tokom muzičkog dela, ali i između pesama. Protagonista je bio upravo Kiza. Svojim pantomimičarskim pokretima, gestikulacijom i mimikom je definitivno obeležio ovaj nastup. Muzički deo započeli su pesmom ’’Plastikmen’’ sa svog drugog albuma iz 2002. godine pod nazivom ’’600 nebo’’. Usledila je najnovija pesma ’’Tamna tema’’ čije smo premijerno live izvođenje mogli čuti te večeri, a nju je gitarista Vlada Marković, barem muzički deo po njegovim rečima, posvetio jednoj osobi koju nije imenovao. Druga premijera naslovljena sa ’’Labudov sneg’’ je ubrzo usledila. Nakon pola sata sviranja od publike su se oprostili pesmom ’’Ritam u kojem stojiš’’ u nešto izmenjenom aranžmanu. Ipak, fanovi nisu dopustili da se tako brzo oproste od svojih ljubimaca, pa su se momci iz Presinga vratili na binu i odsvirali još dve pesme. Ponovili su novu ’’Labudov sneg’’ i za sam kraj, specijalitet, numera ’’Šurikeni’’ sa albuma prvenca ’’Priča O Totemu, Duhu Koji Hoda, Psu I Razočaranoj Ženi’’ iz 1993. godine. Predstava je okončana u 1.20. Nastup koji će nam svima ostati u sećanju i sigurno, po meni, najbolji nastup te večeri, ako ne i festivala.

Tri lokacije, tri večeri, dva dana, pregršt koncerata i zanimljivih predavanja/prezentacija na konferenciji. Treći jesenji ’’Indirekt’’ u Beogradu je zvanično završen. Moram na kraju da primetim jednu stvar, a to je nedostatak ljudi. Svaka muzička scena koja instrumente nije zamenila kompjuterima, niti živi zvuk semplovima je u teškoj situaciji. Odsustvo publike je jedan od tih nerešivih problema i sizifovski posao jeste vratiti ljude na koncerte. Ja sam se ipak nadao da je u indie zajednici nešto drugačija priča, međutim nije. Ekonomija i promene muzičkih afiniteta su definitivno problem sa kojim se trenutno nose svi vokalno-instrumentalni pravci. Nema definisanog rešenja, ali je pravo blago što uprkos svim tim i takvim nedaćama, postoji i dalje svetlo poput ’’Indirekta’’ i s nadom da će goreti i sledeće jeseni zatvaramo ovo poglavlje.

Nemanja Mitrović Timočanin