Žene mogu da iznesu jake uloge. Tačka. Bez „ali“ ili „međutim“. Uvek su mogle i dosta je glumica koje mogu da posluže za primer- Sigourney Weaver, Linda Hamilton, Kathy Bates, Diane Keaton, Meryl Streep, Franka Potente, Natalie Portman, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Noomi Rapace...samo su neka od imena koja se svojim talentom izdvajaju i snalaze u žanrovski šarenolikim ulogama. I u to niko nije sumnjao niti se dovodilo u pitanje. Sve do nedavno,.. bar kada su pokrenute teorije o feminizaciji Holivuda i filmske industrije.

Izražavanje najviše sumnje i kritike javilo se u vreme najave novih Ghost Busters-a (rimejka starih) uz „manju“ izmenu - bastersi će biti žene! Vest nije dobro prihvaćena, trejler nije puno pomogao a ni sam film. Loša ocena i loše recenzije publike varirale su od toga da je film loš zbog kastinga, do onih koji su kritikovali film zbog loše napisane komedije i rimejka nečega čemu i nije bio potreban rimejk.
Finansijski je povratio uloženo, možda zato što je publiku, uprkos unapred loše stvorenoj slici, film ipak zaintrigirao.

Godinu dana kasnije na scenu stupa Wonder Woman - mali korak za Gal Gadot, skeptično malo uloženog novca, veliki korak za žene i feminizam. Not really. Marvel je već imao Black Widow (Natasha Romanova), nekako smo navikli na taj „G.I. Jane“ pristup, pojaviće se u svojoj priči nakon „Avengers: Infinity war“... Wonder Woman smo strpljivo očekivali, a sam film i nije ispunio očekivanja u velikoj meri. No minds blown. Ok film, tupav dijalog na momente. Lepa Gal u akciji ne razmaže šminku. Anyhow, budžet filma je, zbog sumnje u  njegov uspeh, iznosio oko 150 miliona dolara, a za samo tri dana prikazivanja uloženi novac se povratio i udvostručio.


Dr Who. Nerdy James Bond. Prijatne do lepe spoljašnosti, smotani harizmatik i otkačeni genije koji svoje saputnice vodi u avanture od planete do planete, do druge galaksije, kraja sveta, početka vremena... Možda se varam, ali Capaldi-ja kao da su, posle nekoliko mlađih Doktora, publici predstavili i da bi nas podsetili da je Dr Who inteligantni vanzemaljac, aseksualni vanvremenski i vanprostorni Tajm Lord, i ne možemo da „navijamo“ da se skrasi sa nekom od saputnica ma koliko nam se kao par svideli. Sam Doktor je u više navrata to isticao kao nemogućnost. Njemu saputnice postanu bliske, drage i na tome se zavšava. Do sledeće regeneracije, do sledeće saputnice.

A onda je usledila šokantna najava - trinaesti Doktor biče žensko! Capaldi-ja nasleđuje Jodie Whittaker! To jeste šok u seriji koja traje decenijama i u kojoj je glavnu ulogu uvek tumačio muškarac. Ali zašto šok u negativnom smislu? Zašto Doktor ne bi mogla da bude žena? Sigurno da smo navikli na određeni obrazac regeneracije, potrebno nam je par epizoda da prihvatimo novog Doktora - zašto bi drugačije bilo sa ženskim Doktorom? Ima sve predispozicije da „postane žena“, do sad nije bilo prilike da se tako nešto desi, ali sad je tu Jodie. Missy je dobar primer da u seriji, pored saputnica, i te kako ima mesta i za Time Lady. Jednako harizmatična, suprotnost gotovo svemu za šta se Doktor zalaže, simpatični zli genije. U njemu ima njenih osobina koje će on poricati, dok se istovremeno i kod Missy na momente nazire razumevanje za stavove iza kojih stoji Doktor. Istovremeno, svojom upornošću i ambicioznošću iznosi jaku žensku ulogu - nije saputnica ili partner u avanturi.

Blaga i simpatična spoljašnost Jodie Whittaker možda nas zavara dok se ne ispostavi da ima neku svoju „ludu“ osobenost svojstvenu njenim prethodnicima. Intelekt i doza harizme se uvek podrazumevaju, samo ostaje videti i šta će Jodie uneti u lik.

Treba li žensku adaptaciju ili glavnu ulogu forsirati i prihvatati po svaku cenu, kvazi-feminizma radi, blagajne radi? Apsolutno ne! Treba li najavljenu žensku ulogu unapred osuđivati na propast? Opet - ne. Možda se baš iza komplikovano-nezamislivog krije više nego prijatno iznenađenje.


Jelena Šošić