Kultni britanski punk/oi sastav posetio je Srbiju nakon više od tri decenije. Organizacioni tim Explosive stage-a ove godine nije štedeo na punk rock i hardcore zvuku, pa je u to ime nemilosrdno fanovima starog dobrog punk rock i oi zvuka s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih, upriličio nastup legendi, benda Angelic Upstarts.

Neću se libiti ovom prilikom da kažem da je treće veče ovogodišnjeg Exit festivala na Explosive bini, bilo po svoj prilici najjače veče Exit festivala ikada za pristalice hardcore/punk rock zvuka. Acidez, Discharge i Angelic Upstarts. Jedan trenutno veoma aktivan i publici drag, a ostala dva permanentno slušana i eternalno relevantna benda, kako za ovu vrstu muzike, tako i za politiku unutar nje. U svoje lično ime moram naglasiti da mi je dečački muzički san ispunjen tog 8. jula 2017. godine i to na dva polja. Intervjuisati muzičke heroje iz osnovnoškolskih dana, a zatim i bend čija je okupacija raznih sobnih i binskih nosača zvuka tokom mog srednjoškolskog obrazovanja nemerljiva, jednostavno je nešto što se ne može u potpunosti preneti i što se na posletku realizovalo u najlepšem svetlu.

Ovde govorim o intervjuu koji je pred vama i o onom koji će uskoro ugledati svetlost monitora i našeg veb sajta. S obzirom na to da su u jednakoj meri bitni, ne samo za mene, već i za celu punk rock zajednicu, vraćam se prvom, odnosno drugom po redu intervjuu koji sam uradio te večeri sa zaštitnim licem benda Angelic Upstarts i jedinim originalnim članom postave. Thomas Mensforth – Mensi. Razgovarali smo o njihovom koncertu u Srbiji, odnosno Jugoslaviji, koji se dogodio pre 32 godine, o politici, uzorima i očekivanjima pred sam novosadski koncert na ovogodišnjem Exit festivalu. Zbog vremenskog ograničenja, intervju jeste nešto kraći, ali suština i srž svake teme koju smo obradili je tu. Počeo sam intervju rekavši da mi je izuzetna čast zbog prilike da razgovaram sa njim, kako zbog ličnih muzičkih razloga, tako i zbog globalnih, jer je ovo bend koji je uticao na milionski punk rock auditorijum širom sveta. Vremešni Mensi se zahvalio i razgovor je mogao početi.


HC: Ovo je vaš prvi nastup u Novom Sadu, ali Srbiju, odnosno Jugoslaviju ste posetili pre 32 godine. Tada ste snimili živi album ’’Live in Yugoslavia’’. Gde ste snimili taj materijal i zašto ste baš Jugoslaviju odabrali?
Mensi:
Smatrao sam to raritetom, Jugoslaviju samu po sebi. Dosta se razlikovala od drugih mesta. Super smo se proveli kada smo bili ovde. Smatrao sam da će takav potez biti prilično jedinstven zato što u to vreme nije bilo puno bendova koji su dolazili u Jugoslaviju.

HC: Na toj turneji ste svirali u Beogradu. Da li se sećate tog koncerta i ukoliko ga se sećate kakve impresije nosite odatle?
Mensi:
Sećam se njih tri. Svirali smo u Ljubljani, Beogradu i Zagrebu. Tako da ih se sećam tri. I bili su odlični, sva tri.

HC: Predstavljate jedan od najpoznatijih levičarskih punk/oi sastava koji nikada nije prezao, niti se stideo svog antifašističkog stava. Možete li iz tog ugla napraviti paralelu između sedamdesetih, odnosno osamdesetih godina prošlog veka u Engleskoj i danas? Da li je bilo teže tada ili sada otvoreno biti antifašistički/levičarski punk bend?
Mensi:
Danas se vraćaju svetla sedamdesetih i osamdesetih, pa je biti antifašista u Engleskoj ponovo pomalo opasno, s obzirom na to da postoji veliki porast desnice što je u direktnoj vezi sa Brexit-om (prim.aut. termin/složenica koja označava proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije). Rasizam je postao ponovo prihvatljiv. Tako da, bojim se da nije ni malo lakše.

HC: Dok smo još na političkim temama da li možete da podelite sa našim čitaocima i čitateljkama kakav je vaš pogled na poslednje izbore u Ujedinjenom Kraljevstvu. Da li ste glasali?
Mensi:
Da, glasao sam za Džeremija Korbina. Ja sam veliki poklonik Džeremi Korbina.

HC: Dakle, Laburistička partija?
Mensi:
Da. Mada, iskreno govoreći nisam naročito naklonjen Laburističkoj partiji, ali sam pristalica Džeremi Korbina. Postoje određeni pojedinci, koje je on probio i koji su dosta dobri. Džeremi Korbin je prilično jedinstven, zbog toga što je iskren političar, a to je veoma, veoma retka pojava. Davnih dana, dok sam bio uključen u Antifašističku Akciju (prim. aut. Antifa/AFA), Džeremi Korbin nas je pomogao u par situacija.

HC: Super. Ko je napravio najveći uticaj na vašu muziku i vaš stav. Koji bendovi ili pak ljudi?
Mesni:
The Clash. Joe Strummer. Bez pogovora. On je na mene ostavio najveći uticaj.

HC: Kada možemo očekivati neki novi materijal benda Angelic Upstarts ili možda novi studijski album?
Mensi:
Nemamo planove. Uradili smo par stvari nakon albuma ’’Bullingdon Bastards’’, ali sem toga nemamo ništa drugo u planu.

HC: Kakva su vam očekivanja pred večerašnji nastup i prvi koncert u Srbiji nakon 32 godine?
Mensi:
Radovao bih se dobroj i predusretljivoj publici i to je to. Mi dajemo 100% sebe svaki put kada sviramo, tako da ne marimo kolika je brojnost publike, dokle god su ljudi u publici zaista u priči.

HC: I poslednje pitanje. Koji vam je omiljeni fudbalski klub?
Mensi:
Sunderland...

HC: Haha. To je to.
Mensi:
...i to je to.

HC: Hvala Vam.

Intervju pripremio Nemanja Mitrović Timočanin