Žanr: Horor / Misterija
Režija: Jordan Peele
Glumci: Daniel Kaluuya / Allison Williams / Bradley Whiteford
Sličan Film: The Purge (2013)

U poslednjih desetak godina postali smo žrtve „bombardovanja“, „gađaju“ nas raznoraznim (najčešće sporim, umetničkim) filmovima o crncima kao žrtvama,  koji podstiču na to da se rasizam iskoreni. U moru svih tih drama koje funkcionišu kao nagazna mina, jer mnogi gledaoci bivaju odstranjeni po kratkom postupku, pošto dobro prepoznatljivi „korak po korak“ tempo ume da ubije svaki tračak volje kod nestrpljivih posmatrača, našao se i jedan horor. On upravo služi kao posebno štivo za pobunjenike, koje i dalje ne odstupa od svog cilja da prezentuje koliko je tamnoputim ljudima danas teško da opstanu. Get Out je spoj parodije i vrlo efektnog mystery horora koji ne iziskuje ni visok nivo strpljenja, ni ljubav prema žanru strave i užasa, a ni antirasističke stavove. On je prosto film za zabavu i dokaz kako se bez klišea može stvoriti kvalitetna i sablasna atmosfera. Radnja prati tamnoputog mladića Chrisa koji biva pozvan na idiličan vikend kod roditelja svoje „novopečene“ drage, što će ujedno biti i njegov prvi susret sa njima. Stvari se komplikuju kada naš protagonista „nanjuši“ da domaćini spremaju nešto vrlo zlokobno, a razlog je njegova tamna put.

Recenzija: Get Out je treš horor koji je pod palicom sjajnog producenta Jasona Bluma procvetao. Oseti se šmek parodije koju je Jordan Peele, inače komičar, svesno ubacio kako bi pokazao i svoju duhovitu stranu. To me uopšte nije iznenadilo, a nije mi ni smetalo, jer ta mini doza humora odlično funkcioniše u kombinaciji sa horor – misterijom. E, upravo taj deo sa hororom učinio me je zabezeknutim, jer kako je moguće da čovek koji nema nikakve veze sa tim žanrom, skroji bolju, kvalitetniju i napetiju atmosferu od svih onih „stručnjaka za horor“?

Stavka koja mi se posebno dopala jeste način na koji se radnja odvija, jer nema ni srljanja, a ni gnjavaže sa badava momentima, već se priča dočarava postepeno, a opet dinamično, što gledaoca čini zadovoljnim i zainteresovanim za dalji nastavak filma.

Daniel Kaluuya, takođe poznat po komedijama, igra harizmatičnog Chrisa izvrsno. Merilo toga je zapravo ono u kojoj meri smo mi gledaoci strepeli nad njegovom nemilosrdnom sudbinom i koliko nam je stalo do samog lika i njegove egzistencije. Ovo nije bilo pitanje, ali moram reći da sam posle dužeg vremena mogao osetiti tu jezivu i nelagodnu atmosferu koja je rezultat toga što sam u svojoj glavi bio teleportovan na poziciju protagnoiste i što sam mogao osetiti bar delić onoga što on proživljava. Neprocenjivo.

Ostatak glumačke postave takođe zaslužuje hvalospev. Počevši od roditelja Chrisove devojke iz čijih očiju viri malicioznost, ali ne ona bezazlena, već ona zbog koje pomislite na imperativ iz naslova (beži!), pa sve do sumnjive posluge koja kao da krije zlu tajnu.

Fotografija filma je velelepna, što ugođaj čini još boljim. O režiji bih mogao pisati do sutra, jer svojom dinamikom inspiriše i budi divljenje, ali mislim da će biti dovoljno ako kažem da je ona obavila bukvalno polovinu posla, i da bez ovog stila snimanja film ne bi „popio“ ovako dobre kritike (pogledati i uveriti se).

Sada malo o onom trash momentu koji je neizbežan kada nekoliko crnaca ubacite u horor film. Taj trash svakako ima veze i sa dozom komedije, međutim, priča je puna ludačkih i neozbiljnih scena koje kulminiraju bolesnim nasiljem. Ova stavka je karakteristična za filmove tanjeg budžeta čija zamisao nije napraviti dobru atmosferu, već prosuti što više krvi. Mislim da ovo filmu koji danas opisujem nije potrebno, jer on ima sve ono što je potrebno naslovu koji nosi etiketu „horor“.

Samo finale filma je jednako efektno kao i sve ostalo. Atmosfera ne jenjava, klišei se ne množe, a mini obrt i potvrđuje zašto je ovo jedan od najboljih horora u poslednje vreme.

Dobre karakteristike:
Jeziva i nelagodna atmosfera
Dobri glumci i njihove uloge
Harizmatičan protagonista
Dinamika i tok filma; misterija
Komični delovi
Kvalitetan završetak
Fotografija, režija i produkcija
Neobična priča koja nema klišee

Loše karakteristike:
Na momente neozbiljan i trash

Zaključak: Ne treba izostaviti činjenicu da je ovaj film skrojen od 5 miliona američkih dolara, što je zapravo vrlo malo ako ga uporedimo sa novim „horor hitovima“. Get Out predstavlja pravo osveženje i momentalna je preporuka za sve sladokusce sedme umetnosti!
8/10

Milan Tica