Dva dugogodišnja prijatelja, nekoliko instrumenata i zajednička ljubav za AOR su dovoljni da stvore mnogo. Paris vam dođu kao Hrvatski Dalmatino, samo sa većim akcentom na rokenrol - velike melodije, pjevljive pjesme, na rubu popa, ali nije pop niti je imalo sladunjavo, nego je kvalitetna muzika. Nisam baš neki ogroman ljubitelj AOR-a, ali kada čujem ovako dobro urađene albume, nepretenciozne i sa željom da se uradi nešto kvalitetno, ne mogu da ne poslušam dobro. Pristojno sam se iznenadio na sve melodijske igre benda. Tu u igru ulazi i producent, Alessandro Del Vecchio, uz čiju pomoć okupljaju internacionalnu ekipu prekaljenih muzičara i snimaju prvi odlični album "Only One Life", jedno veliko osvježenje na svjetskoj rokenrol sceni.

Ime bendu su dali po gradu odakle dolaze, i iako na prvi pogled izgleda skroz sladunjavo, ovo je brilijantan marketinški potez. Zamislite bend sa nazivom "Gornji Kalimanj", ili "Kranj". Koliko god izgledalo smiješno, ime "Paris" privlači publiku, jer jednostavno budi maštu i nostalgiju. Dobro, batalimo ime. "The World Outside" je drugi album kojim bend nastavlja put zacrtan sa prvim. Ista receptura sa ogromnim melodijama i pjevljivim pjesmama, ali sa ipak malo manje magije nego na prvom, moguće zato što su pjesme na prvom albumu nastale još početkom milenijuma i imali su vremena da ih dobro ispoliraju. Nemojte da vas ovo obeshrabri. Ja gledam na (skoro) sve detalje i iznosim sve što smatram da treba reći, ali ovdje "manjak magije" nije toliko izražen da bi sasjekao album (sasvim suprotno). Više su to detalji koji iritiraju moje uši, kao glas na ivici falša na prvoj pjesmi na primjer, ili nevješto izlaženje iz velike melodije u neki teži rif tu i tamo. Takvi sitniji detalji prekidaju koncentraciju, barem meni. Pored ovoga, "The World Outside" je jedan vrlo dobar i album koji zaslužuje mnoge pohvale. Pravac su već odavno utvrdili bendovi poput Def Leppard ili Bon Jovi, ali Paris zadržavaju kvalitet sa početka karijere pomenutih bendova, a odbijaju komponentu ljigavosti i nemaju apsolutnu potrebu da se nekome svide i prodaju albume. Ovo su iskrene i lijepe pjesme, napisane, komponovane i odsvirane iz gušta, i to se osjeti i treba ih pohvaliti. 

"The World Outside" (i prvi "Only One Life") su odlični motivi da malo izađem iz svakodnevne kolotečine i poslušam nešto drugačije, nešto kvalitetno, interesantno, zabavno. Meni je to sasvim dovoljan razlog za Paris. 

Nikola Franquelli