REPETITOR + AUF WIEDERSEHEN
PROMOCIJA ALBUMA ’’GDE ĆEŠ’’
3.12.2016. DOM OMLADINE – BEOGRAD

Nakon četiri godine čekanja dočekasmo i novi album Repetitora. Saradnja se nastavila sa slovenačkom izdavačkom kućom Moonlee Records, pa je ’’Gde ćeš’’, novi album ove beogradske trojke, upravo limun i objavio, kako na CD-u, tako i na LP-ju. Nakon evropske turneje i promocije novog izdanja po regionu i pojedinim državama Evrope, došao je trenutak da se i beogradska publika susretne sa novim materijalom u celini.
Gosti na beogradskoj promociji ’’Gde ćeš’’ bili su elektro rok duo Auf Wiedersehen. Momci su nedavno izbacili svoj album prvenac istoimenog naziva, pa im se reperotar bazirao upravo na novim stvarima. Moj prvi susret sa ovim beogradskim bendom bio je na njihovom nastupu u rahmetlom Inex-u pre par godina kada sam se potpuno oduševio zvukom koji proizveše. Bio je to neki nowave-disco-punk-elektro zvuk po malo DAFovski upakovan. Danas momci svoj rokerski elektro zvuk nazivaju ’’Kul rok da pop’’, pa neka tako i ostane. Malo sam kasnio na njihov nastup ali sam stigao da čujem pesme ’’Grad’’, ’’Pohvale proždiru’’, ’Šta još’’... Jedna fina uvertira pred punom salom ’’Amerikana’’ beogradskog Doma Omladine za spektakl koji sledi.

foto: HC arhiv
Oko 23:20, nakon skandiranja i dozivanja publike, na binu se penju promoteri svog novog rada, novog čeda – Repetitor. Već sa prvim tonovima publika je pala u trans. U momentima neprobijanja zvučnog zida distorzijom sa bine moglo se čuti kako publika u reč prati Borisovo pevanje i kako se horski prolamaju tekstovi kroz glasne žice ljubitelja Repetitora. Ušlo se u koncert pesmama sa ’’Sve što vidim je prvi put’’ i ’’Dobrodošli na okean’’ i to ovim: ’’Šteta’’, ’’Dostupni i jaki’’, ’’Ogledalo’’, ’’Biću bolji’’, ’’Pukotina’’. Verovali ili ne, meni je ovo prvi koncert Repetitora i ekstremno mi je drago što je upravo to bio ovaj, spektakularni promotivni koncert. Nakon kraćeg dela seta nešto starijih pesama krenulo se lagano sa onima sa novog albuma ’’Gde ćeš’’. Za početak su to bile ’’Kralj ničega’’ i ’’Ako te ikada’’. Onda mali presek sa ’’U pravom trenutku’’, pa opet nova, naslovna numera ’’Gde ćeš’’ koju pevaju basistkinja Ana-Marija i bubnjarka Milena.

Moram da primetim da su kao bend, celina, jako energični i prijemčivi publici. Iako nema puno priče između pesama, dok traju iste, svojim pokretima i scenskim nastupom u potpunosti postoji komunikacija sa ljudima prostora ispred bine. Boris se ne libi da se baci na stagediving i to u sred nekog gitarskog dela, a takođe malo, malo pa se nađe na nekom pojačalu ili zvučniku. Osećaj dobre energije prati i publika iz koje se poneko našao na bini da bi podelio sreću sa svojim omiljenim bendom kako plesom, tako i glasom, pevajući sa Borisom svoje omiljene stvari. Neki su i surfovali na dlanovima svojih Repetitor saboraca, a neki su se latili i starog dobrog pogo plesa prilikom najžešćih stvari ove trojke.

foto: HC arhiv
Singl sa novog albuma, ’’Suženi snovi’’, za koji postoji i spot je išao sledeći, a onda i sa ’’Dobrodošli na okean’’ stonerica ’’Devojke idu u Minhen’’. Difuzija postpunk, noise, garaže se dalje širila novim pesmama ’’Jataci’’, koju je, ukoliko sam dobro razumeo (a vrlo je moguće da od buke nisam), napisao/napravio Demir iz Multietničke Atrakcije, ’’Crvena’’, koja je po meni sivoeminentni nosilac ovog albuma, i ’’Ekspedicija’’. Da ne nabrajam baš sve pesme koje su svirali (sledeće su bile ’’Ja’’ i ’’Životinje’’, hehe) za kraj nastupa odsvirali su i poslednju do tada neodsviranu stvar sa ’’Gde ćeš’’ pod nazivom ’’Beskraj’’.

Ipak, nakon skandiranja, aplauza, dozivanja, grcanja, poklika i usklika, na binu su se vratili. Odsvirali su još ’’10 puta nedeljno’’ i ’’Zli sin’’, za čije muziciranje su Repetitori dobili najveći pogo i najbolju reakciju. Boris je završio u publici, najdalje od bine u svom, ko zna kojem po redu stagediving-u. Totalno ludilo. Kraj... ali ne zadugo. U 25 minuta iza ponoći još jedan povratak.

foto: HC arhiv
Moram ovo da pomenem pre nego što završim. Totalni su carevi i Boris i Ana Marija, ali meni je iskreno ipak najveća carica u bendu bubnjarka Milena. Kako devojka zakiva bubanj, kako se dobro sprda i kako je vodom popljuvala, prvo Ana Mariju, potom publiku, pa za kraj i Borisa, tako samo može poštovanje jedno veliko da zavredi sa moje strane. Boris je probao da je pljune preko bubnja, zabacivši glavu unazad, ali slabije. Milena je pobedila, hehe. Inače Boris je u starom dobrom pank duhu još par puta tokom nastupa pokušao da se upljuje gejzirskom metodom ’’glava gore – rk’’, ali mislim da mu ni to nije pošlo za rukom. Sve u svemu, na kraju ’’Oktobarski salon’’, naklon Repetitora publici, aplauz i ćao. To je bilo to. Fenomenalan nastup od sat i deset minuta. Retko ko ne zna za ovaj bend, ali ako takvog/e ima, a voli Gang of Four, Fugazi, Sonic Youth, Šarlo Akrobata i Čikago noise rock školu, onda nema čekanja, nego slušaona i to redom po albumima i na kraju ’’Gde ćeš’’. Super koncert, vidimo se opet!

foto: HC arhiv

Nemanja Mitrović Timočanin