Jubilarni 50. Bitef pod sloganom Na leđima mahnitog bika svečano je zatvoren sinoć izvođenjem predstave Nad grobom glupe Europe Sabastijana Horvata i Milana Markovića Matisa, u produkciji HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka) u Madlenijanumu.

Tokom devet dana trajanja festivala, u glavnom programu izvedeno je 12 predstava koje su se bavile temama kao što su katastrofa izbeglica, zatvaranje granica, podizanje zidova, neokolonijalni odnos zapadne prema drugim kulturama, projektovanje poželjne slike tih kultura, konstruisanje stereotipa…

Žiri 50. Bitefa u sastavu: Jun Čeo Kim iz Južne Koreje (predsednik žirija), Aleksandar Denić iz Srbije, Tomas Irmer iz Nemačke, Aleksandra Jovićević iz Srbije i Femi Osofisan iz Nigerije, razmotrio je svih 12 predstava i doneo odluku da samo četiri predstave zavređuju da budu razmotrene za neku od nagrada. Od te četiri je, velikom većinom, odlučeno da  Grand Prix „Mira Trailović“ bude dodeljen predstavi Urnebesna tama reditelja Dušana Davida Paržižeka, u produkciji Burgteatra iz Beča.


Predstava Urnebesna tama, FOTO Georg Hochmuth

Specijalnu nagradu „Jovan Ćirilov“ žiri je ravnopravno dodelio dvema predstavama: Sviti Br.2  Žorisa Lakosta i Enciklopedije reči, u produkciji Ešel 1:1 (Pariz),koja je dodeljena jednoglasno, i predstavi Jašući oblak, reditelja i producenta Rabi Mruea (Liban), koja je dodeljena većinom glasova. U obrazloženju žiri je istakao da je predstava Svita Br. 2  proširila granice dokumentarnog teatra svojom hrabrom, intenzivnom i kreativnom upotrebom ljudskog glasa, dok je predstava Jašući oblak dokazala kako snažan politički stav može da preraste u estetski doživljaj.


Međunarodni žiri na proglašenju nagrada 50.Bitefa, FOTO: Jovo Marjanović

Politikin žiri u sastavu Ana Tasić, predsednik, Dijana Milošević, Iva Milošević, Borka Golubović Trebješanin i Radojica Džunić, jednoglasno je odlučio da se ovogodišnja 39. Politikina nagrada za najbolju režiju na Bitefu dodeli Dušanu Davidu Paržižeku za predstavu Urnebesna tama, Burgteatra iz Beča. Žiri je obrazložio da Paržižekova režija spretno i razigrano scenski izražava složena značenja Locove drame, savremene, pomalo naivne, vrlo ironične i politički prilično nekorektne avanturističke pripovesti koja odražava nagomilane apsurde postkolonijalnog sveta. Rediteljski izbor da četiri glumice igraju različite muške likove je intrigantan, pojačava scensku teatralnost i uspostavlja jaču gledalačku distancu prema događajima. Jaz između fizičke pojave glumica i likova koje predstavljaju jako je stilizovan, komičan i tipičan za Paržižekou režiju, izgrađenu na šaroliko razmaštanim i često lucidnim rešenjima.

Po oceni publike, najbolja predstava 50. Bitefa je Svita br.2.