Zajedničkim snagama beogradskih Vračaraca i Aleksinčana 20. avgusta održan je festival  „Srbija rocks“. Ovo je prva u nizu manifestacija na kojoj će poznati bendovi svirati u malim mestima, željnim ovako dobre zabave.

Do nedavno je ovaj festival nosio naziv „Vračar rocks“ ali ove godine festival se  izmešta iz Beograda i prerasta u koncertni karavan „Srbija Rocks“. Idejni vođa ovog projekta je Duško Milojević, vlasnik kultnog  beogradskog kluba Božidarac kome treba odati priznanje za hrabrost, i pre svega na volji da ovakvim koncertima doprinese decentralizaciji  kulture.

Čast da prvi otvore ovaj festival  pripalo je aleksinačkom pank bendu „Trandže“, a zatim je na scenu stupio vlasotinački bend „Balkan Revival“. Nakon njih na scenu se našao kultni  niški  bend  „Novembar“, koji  je i pored svojim 25 godina postojanja i blizine Niša, po prvi put svirao u Aleksincu. Novembar je bio odlična uvertira da se dobro  zagreje publika koja je uprkos olimpiskoj euforiji  ipak solidno ispunila stadion malih sportova  „Taš“ . Bend je kao i uvek bio pun  pozitivne energije, a na repertoaru sve sami hitovi poput „Tako mlad i tako čist“, „Irena“, „Kaži mi" i „Samoća“.


Nakon njih na scenu  je izašao sve popularniji  ska bend „Samostalni  referenti“  koji su nastavili u istom stilu i dodatno raspalili atmosferu koja je već bila usijana pobedom srpskih vaterpolista i osvajanjem  zlatne medalje na olimpijadi. Referentima je te večeri  sve išlo na ruku, a svojim hitovima „ Ja bih da živim“, „Žene i vino“ i „ Život je san“ i bliskim kontaktom sa publikom dokazali su da su prava koncertna atrakcija.

Nakon Referenata došlo je do promene publike u prvim redovima  jer su se umesto muškog pola  u  prvim redovima  „parkirao“  suprotni pol.  Na scenu  je izašao „Ničim Izazvan“, bend  koji nije zaobišao ni jedan značajni  festival  u Srbiji, sa dobro prepoznatljivim hitovima koji se pevaju u glas. Ovaj bend uživa veliku  popularnost  na domaćoj sceni, a svojom muzikom  neodoljivo podseća na  Darka Rundeka. Hitovi poput „Rekla je“, „O tebi“, „Tridesete“ ili „Beskućnik“  bila su prava stvar na pravom mestu. Angažovanje benda bio je pun pogodak organizatora u metu.


Tačno u ponoć na binu je izašala zvezda hip hopa u Srbiji, Marčelo. Ovaj simpatični reperei, pisac, kolumnista i šta sve ne, koga obožava mlađa populacija i koga smatraju glasom generacije, doprineo je da ovo veče bude jedinstveno. Dobro uigrana  mlada ekipa koja prati Marčela, položila je ispit kod svoje generacije koja  je maksimalno ispoštovala  njihov  nastup.

Na kraju sumirajući utiske moram reći da je ovo prava stvar za jedan mali grad. Ideja i akcija je u potpunosti uspela. Nastupili su bendovi koji su  trenutno  aktuelni na  muzičkoj sceni i koji su  prvi put  gostovali   u Aleksincu.  Sledeće nedelje ovaj  muzički  karavan  gostuje u Kovinu. Nadamo se iskreno da će  iduće godine karavan  ponovo doći u naš grad.

Aleksandar Marković Gidra