Sva spisateljska zavrzlama je izgleda dobro došla Stivenu Kingu, kako god da se okrene. Većinom zbog novela i kratkih priča, ali i sporadičnih filmskih i televizijskih scenarija, King je postao jedan od najuspešnijih i najpoznatijih pisaca u modernoj istoriji u poslednjih 40 godina. Samo zamislite na trenutak da je Kingova karijera krenula u nekom drugačijem pravcu, da je završio pisajući skečeve za strip-kaiševe kao što su Blondi, Garfild ili Lokhornovi umesto mračnih horor priča. To je osnovna ideja "Stephen King Funnies"-a, redovno objavljivane serije sličica na Tumblr-u fantasy pisca Roberta Livaja. Ono što Livaj radi od jula 2014. godine jeste da spaja Kingove rečenice sa kaiševima pretežno komičnih stripova. Često se desi da kombinacija bude uspešna, zbog pogođene tematike između Kingovog rada i scene u kaišu stripa. "Čarobnjak od Id-a", autora Brenta Parkera i Džonija Harta, na primer, koja je puna zatočeništva i tamnica, prirodno se poklapa sa Bekstvom iz Šošenka.


Istini za volju, Kingove reči nisu ništa turobnije od prosečnog Id-a, tako da se autorski poklapaju. Kad smo kod turobnih stvari, Bil Kinov teoretski srdačan "Porodični cirkus" dobija svog para: "Decu Kukuruza".


Snupi je uvek nadvijen nad pisaćom mašinom, baš kao Džek Torens u "Isijavanju".


I zamešateljstva kreću odatle: Garfild u "Groblju kućnih ljubimaca", "Far side" sa Mračnom kulom, Dunsburi sa Zonom mrtvih. Kao ilustracija, nema boljeg poklapanja od Tuge (Misery) sa Lokhornovima.
Ova dva se savršeno poklapaju.


Izvor: AV Club
Priredio Daniel Tikvicki