Torpediranje #6 uz Poison Idea (USA), Pasmaters (Pula), Sick Crap (Pula), Kurve (Zg)
16.4.2016. Zagreb – AKC Attack


Ekipa iz Torpeda Syndicate-a nastavlja svoju seriju fenomenalnih koncerata. Pošto sam igrom neprilika propustio prethodno Torpediranje sa Non Servium-om, za koji ortanizatori kažu da je do sada najbolji koncert u njihovoj organizaciji, o idućem/ovom se nije ni razmišljalo.


Vrata kluba su bila otvorena već oko 20h, ali sam ja kroz ista prošao oko 21:30, kada je prvi bend, Sick Crap poslednji završavao tonsku probu. Roadie Otrovne Ideje je lagano raspakivao merč koji su nosili na turneji, a u sličnom poslu mu se nakon par minuta pridružio i aktivista Mladih Antifašist/kinja Zagreba sa svojim materijalom koji se mogao na donacije uzeti.


Prvi bend šestog Torpediranja Zagreba bili su Sick Crap iz Pule koji su veče prvim udarcima bubnja otvorili u 22:20. Mlađana ekipa puna energije i muzičkog štimunga u pravcu Rich Kids On LSD. Već od prve pesme pevač se nije libio da vreme provodi ispred bine sa publikom. Klub se lagano punio, dok su Puljani svirali splet svojih pesama sa albuma prvenca ’’Take No Shit’’ i novog albuma ’’Wasted Kids’’, koji su izbacili tačno mesec dana pre koncerta. Jedna od pesama sa novog albuma bila je i ’’Where Are We?’’, na kojoj je živo učešće uzeo i gost sa pesme Shadow MC. Tradicija gostovanja na pesmama se nastavila sa sledećom (pesma ’’Ne!’’) gde se mikrofona latio momak koji je bio na više svirki nego što su Sick Crap imali, šaljivim tonom nam je saopštio pevač i za sam kraj im je još jedan ortak pomogao u vokalnom opštenju na pesmi ’’Mai’’. Najveću emociju na nastupu je bend dao pri izvođenju pesme ’’Azione’’ sa aktuelnog albuma napisanoj na italijanskom i hrvatskom i koja ima jasnu antifašističku poruku koju nam je pevač Medo pre (tokom) i nakon pesme saopštio i to rečima ’’Kome se ne sviđa ova pjesma nek odjebe’’. Pola sata svirke, pola sata energije i jasnog stava koji prati (uglavnom) sve pulske hardcore punk bendove.


Mlađanu ekipu pulskih pankera zamenila je ekipa veterana pulske odnosno hrvatske i balkanske punk scene – Pasmaters. Stara škola istarskih hardcore punk zvukova sa mlađanim gitaristom na poziciji druge gitare krenula je da roka u 23h. U svojih nešto više od pola sata svirke priuštili su nam prikaz minulom, ali i sadašnjem muzičkom opusu. Svoj nastup su otpočeli partizanskim pokličom ’’Smrt fašizmu – Sloboda narodu’’, koji su s’ vremena na vreme tokom nastupa ponavljali i dali do znanja da neke vrednosti nemaju rok trajanja i da je zdrav razum i stav nešto što krasi hardcore punk scenu Pule već decenijama i čiji primer bi trebalo da slede i ostali gradovi regiona. Jedan od interesantnijih momenata nastupa, koji je i pratio dalji tok koncerta, bio je trenutak kada je lokalna pankerka, za koju kažu da to relativno često radi, skinula majicu i do pojasa ostala naga. Uspela je na trenutke da ukrade šou, ali su stare pank kuke do kraja odradili stvar u već poprilično popunjenom koncertnom prostoru. Promuvala se tu i jedna obrada pred kraj kultnog beogradskog pank benda Solunski Front ’’Mali Sv(ij)et’’ koji je i nekolicinu nas iz Srbije vratilo u dane. Dobar nastup Puljana uz još jednu parolu za kraj ’’Smrt fašizmu – Sloboda narodu’’.


Poslednji hrvatski bend za ovu noć hardcore punk spektakla bili su lokalni zagrebački r’n’r – d beateri Kurve. Ovo im je prvi nastup sa novim bubnjarem pa je Torpediranje #6 bilo i svojevrsni poligon za proveru kako će Kurve zvučati ubuduće. Nastup su otvorili pesmom ’’Od sutra’’ sa prvog EP-ja ’’Kurve su bolje majke’’, zatim se išlo preko ’’Sjebanih pesama’’ numerama ’’Duh u boci’’, ’’Trgaj stranice’’... Dakle, jedan splet fenomenalnih pesama koje su ostale na prethodnim izdanjima. Moram posebno da pohvalim basistu Kurvi. Dečko bez trzalice, prstima vozi po žicama vrlo profesionalno, a opet i daje pankerski šmek zadržava. Precarski. Momci se vrlo dobro zabavljaju kako na bini tako i verbalno sa publikom, pa je bilo i par fora apropo mošti svetog Leopolda koji ovih dana pravi posmrtnu turneju po Zagrebačkim crkvama, zatim Rijeke koja će 2020. biti Evropska prestonica kulture itd. U nekom trenutku je sa bine dopreo i pozdrav poštovaocima rada Željka Malnara. Za kraj ’’Sviraj pank’’, ’’Olovo’’ i ’’Ravno u srce’’. Međutim, ekipa ispred bine im nije dala da odu pa su se vratili na bis i još jednom odsvirali pank, da se izrazim u pravcu naslova njihove najpoznatije pesme. Dvadeset pet minuta rokenpanka Kurvi, bilo je više nego dovoljna uvertira za ono što je većina ljudi u publici čekala cele večeri, a neki i dobar deo života.


Poison Idea. Verovatno jedan od najuticajnijih hardcore bendova ikada. Bend koji su i mnogi muzičari i bendovi mimo pank scene navodili za svoje uzore i koji od početka karijere do dana današnjeg prate brojne kontroverze. Ono što sam te večeri mogao da primetim, tokom i pre nastupa, jeste da je Jerry A. (vokalista) i dalje dosta posvećen hc/punk muzici i da je jedan vrlo pristojan i čovek sa odsustvom sujete. Pre koncerta smo imali prilike da prozborimo koju pa je pređašnji zaključak empirijski izvučen. Sam dokaz moje tvrnje je, recimo, majica u kojoj je nastupao, a na njoj je benda iz Srbije Concrete Worms sa kojima su delili binu veče pre u Ormožu (Slovenija). Nastup su započeli u 1 sat nakon ponoći i već sa prvim rifovima je krenulo ludilo u publici koje je pratilo priču do kraja koncerta. Neizostavni deo koncerata Otrovne Ideje oduvek je bilo nasilje i neki nesvakidašnji momenti, u čemu ni zagrebački nastup nije oskudevao. Što kaže jedan od organizatora – koncert na ivici incidenta. Već na prvim numerama bilo je par tuča i agresivnog igranja koje je rezultiralo napetom atmosferom. Najveći haos u prvom delu koncerta izazvala je pesma ’’Just to Get Away’’ koju su svi u publici horski ispratili. Jerry A. je u jednom trenutku publici zahvalio na ruskom rekavši ’’Spasibo’’, pa se ne zna da li je to bila provokacija  ili je Amer jednostavno kapirao slovensku lingvistiku jedinstvenom, hehe. Gorepomenuta golišava pankerka je polovinu nastupa Poison Idea-e provela na bini i nakon par upozorenja da siđe sa iste, jedan od momaka iz ekipe kluba je doslovno kečerski poleteo u publiku, u klinču sa golišavom pankericom.


Naravno ni ovde nije bilo kraja takvim stvarima. Neki momak se u svom onom ludilo toliko rasekao po bicepsu da je doslovno ceo prostor ispred benda ispolivao krvlju, a povratak paganskim običajima upristojio je razmazavši krv po svojoj faci i telima drugih (između ostalog i golišave pankerke). Totalno ludilo, a neki bi rekli i pank. Da šou nije totalno ukraden ekipa iz Poison Idea-e se svojski potrudila svirajući uglvnom najpoznatije pesme sa albuma ’’Kings of Punk’’, ’’War All The Time’’, ’’Feel The Darkness’’, ’’Blank, Blackout, Vacant’’... Eric Vegetable, instrumentalni mozak benda još iz vremena ’’War All The Time’’, povratnik u bend, pružio je dodatni vizuelni i muzički užitak koncertu svojim bravurama na gitari i scenskim gibanjem. Za najvatreniju atmosferu u drugom delu koncerta zaslužna je bila numera ’’Plastic Bomb’’ gde je ceo Attack doslovno otpevao horski deo refrena. Mislio sam da ću ostati bez moje omiljene pesme od Poison Idea-e ’’Taken By Surprise’’, međutim ni to nije bio slučaj te večeri. Mogu slobodno da kažem da je to bila najiščekivanija pesma i da je prvi red u publici, kojeg sam i ja bio deo, zdušno i jedinstveno dao svoj doprinos refrenskom delu pesme, pa je i sam Jerry bacio mikrofon uzavreloj fan bazi ispred njega. Nakon sat vremena svirke ova vremešna škvadra se pokupila i napustila binu. Publika nije dozvolila da se na taj način rastanemo, pa su se momci vratili na bis. Za poslednju pesmu te večeri odabrali su obradu Motorhead-a identičnog imena bendu. Pošto su i nju odsvirali, grupa se lagano povukla sa bine, ostavivši za sobom krvi, gola tela, pocepanu garderobu, ali i nasmejane i poprilično zadovoljne fanove. U suštini, malo sam više očekivao od Poison Idea-e, ali uzimajući sve okolnosti u obzir, ipak moram da dam visoku ocenu za nastup, ali i za čitavo veče. Toplo se nadam da će ekipa iz Torpedo Syndicate-a nastaviti u ovom maniru i sa budućim koncertima jer im se ništa ne može zameriti.


Žurka se posle koncerta prenela dalje uz muzički odabir DJ-a Vaje D Baje, koji nas je do ranih jutarnjih časova i prvih sunčevih zraka vodio kroz celokupni muzički opus, od kraja 70-ih do današnjih dana, svih muzičkih pravaca.

Dobro veče, dobar koncert i nadamo se idućem dobrom Torpediranju.

txt: Nemanja Mitrović Timočanin
foto: Joža Bolonić (http://subsite.hr/)