Clash Club (Subotica), 15.2.2016.

Posle 300 godina sam se nakanio da odem na svirku (očinske obaveze), i to na "mješani" metal, jašta! U memljivoj, ali prijatno mračnoj atmosferi Clash Club-a u Subotici, na državni praznik, zgodila su se tri benda, jedan strani headliner na turneji po Srbiji, domaći headliner i lokalni bend, koji dostojno prati silinu prva dva. Upravo to se i desilo, poklopilo! Odmah da kažem, publike je bilo malo (što me i ne čudi, kakvi smo nenormalni), bez obzira na to, svirka je tekla kako treba.

Da krenemo po redu, valja se: prva je na scenu stupila domaća crossover/thrash bomba NadimaČ, sa velikim 'Č'. Čitao sam po raznim portalima da su im nastupi energični, spektakularni. I više od toga. Najdraže mi je kad vidim članove benda, koji ovako, normalno izgledaju jel', ne kriju se u garderobi kao hobiti i slično, a kad stane na binu, nastane haos... Blago rečeno haos. Hardkor pank uticaji hirurški ispresecani masnim thrash-om, mnogobrojnim brejkovima (svojstvenim crossover žanrovima) i lirikom koja kritički jebe sve moguće entitete, naterali su me da razrogačim oči, ukopao sam se u mestu i nisam mogao da mrdnem. Bend kao celina tehnički zvuči zaista odlično, a ja jedino što sam zapazio kao čudno(g mi čuda) jeste Danilov vokal, koji se rasprostire od budistički nastrojenog growl-ovanja do vriska koji lomi staklene globuse, da je slučajno bio tamo neki - to sve u 3,4 minuta koliko pojedinačno traje pesma. Publika je znala većinu njihovih pesama, što je pohvalno.
 
Nemački death metal trio Casket su svoj put utirali još devedesetih godina, pa su odlučili da posete i naše krajeve, da proslave 25 godina postojanja! Svaka čast! Stameni pevač duge kose, basistkinja i žilavi bubnjar su prašili svoje mahom poznate numere (koliko mi je znano). Vizuelno, ličilo mi je kao da će da zasvira Sunn O))), valjda zbog pevača. Iako navode svoj žanr kao death metal, postoji par stvari koje ukazuju na crossover, zbog čestih promena ritma, što ih povezuje sa mnogo mlađim NadimaČem. Uostalom, zato su baš ta dva benda headlineri na turneji. Razlika je u lirici, koja se bavi većinom mračnim temama, smrću, bez pesimističkog stanovišta. Ruku na srce, pola nisam ni razumeo, zbog growlovanja, bas se u momentima gubio, ali je ženski deo publike bio vidno oduševljen što imaju predstavnicu na bini - možda nebitno, ali je lepo. Pored svega, svidelo mi se što sam čuo. Koliko sam bio napet u prethodnim trenucima, nekako me Casket rasteretio, i iskreno se nadam da im je ova turneja bila koliko-toliko uspešna. (Message to them: Keep up the good work, people! ./m/)

Ono što sam čekao još na početku večeri, da budem iskren, jesu moji prijatelji sa scene, Etil. Uz kadrovske promene, i dalje zvuče kompaktno, sa ironično-inteligentnim humorom, nadasve kafanskim temama. I žanrovski se oseti blaga promena, jeste Sprdcore (njihova tvorevina), ali sa čujnim komadinama grindcore-a. Vokalistu Marka kao šoumena, ne moram posebno da hvalim, jer čovek ima harizmu do svemira, podrazumeva se da su kolege na instrumentima podjednako potkovani pivom i tehnikalijama. Započeli su set sa hitovima poznatim domaćoj publici, ali verujem i auditorijumu koji je uspeo da čuje šta nude Subotičani. Da ih ne hvalim mnogo, uobraziće se, hehe. Večer je protekla u podjednako divljem ritmu i kasnijem druženju do kasno u noć... Deo sa kasnijim druženjem sam preskočio, na sopstvenu žalost, ali, šta se tu može.

U svakom slučaju, vredelo je i gubljenja sluha i grla, ovakva thrash/death/grind poslastica se ne bi smela ikada propustiti. Moraću da pustim kosu, zbog headbangovanja. Možda.

Desya LovorovFoto: HC arhiv