Pre pet godina, zrenjaninska scena dobila je drugi true hard core album benda Impurita. Prvi album, Multicrap iz 2007. nosi čvrste RATM korene, dok drugi, Impurita II, mnogo više biva orijentisan na čist HC zvuk. Drugi je u potpunosti otpevan na maternjem jeziku (izuzev numere Slipper), dok je prvi većinski na engleskom.

Album nema mane. Neprestan groove, oštre gitare, masni basevi, životinjski snažan vokal, energija na vrhuncu. Aranžmani nisu previše zahtevni, niti vape za time, već je akcenat stavljen isključivo na vokal i poruku koju tekstovi nose. Tekstovi su tako vešto otpevani i napisani da su istovremeno i poezija i pesma. Pevaju o smelosti, pokajanju, borbi, motivaciji, porazu, pobedi, crnim ljudima, snovima, ljubavi, pohlepi, slobodi i ostalim temama koje čine život takvim kakav jeste. Jasno iznose svoje stavove iza kojih čvrsto stoje i bez imalo straha otkrivaju neke prikrivene i iskrivljene istine. Poručuju da slušamo i mislimo, da se borimo, pružamo otpor i ne pokleknemo pred vranama koje su na sve strane oko nas. Takođe, naglašavaju koje su to pošasti u obliku droge i alkohola koje nas okružuju i žestoke se protive njima. Iako se u tekstovima sreće dosta opštih mesta, ona su tako dobro izvedena da se to uopšte i ne primeti niti imalo smeta. Zapravo, ta opšta mesta pokazuju da pisanje nije pretenciozno i naduvano, već potpuno iskreno i prizemljeno.

Naglasak je takođe i na bubnjevima, koji zakucavaju svaki udarac, odsečni su i oštri, i pored vokala oni nose centralni groove, dok gitare dodatnu ispunjavaju prostor i daju melodiku celokupnom zvuku. Album je snimljen u DIY maniru, a njegov kvalitet se može meriti sa velikim brojem albuma realizovanih u studijskim i profesionalnim uslovima.

Mislim da je poučno i korisno čuti ovaj album, žestok je, motivišući, iskren i izbalansiran brzinom. Ono što je bitno, nema pretvaranja i mazanja očiju, sve je onako kako se čuje i vidi, nema licemerstva ni dvostrukih aršina. Ovo je možda jedan od poslednjih pravih HC uradaka, pre nego što je taj stil života postao moda koja se ispoljava u tetovažama, pirsinzima, kratkim pantalonama spuštenim do pola zadnjice, atlet majicom i skejt patikama.

Album je moguće preslušati i preuzeti na adresi: https://soundcloud.com/impurita.

Tihomir Škara