Posle pauze, duže od one na koju smo navikli, stigla je nova doza Arsenika. Za razliku od pravog, ovaj Arsenik ne truje već oplemenjuje. Ah, dosta sa poetskim izražavanjem, vidi se da sam upravo završio čitanje 10. broja. Da, jubilej koji zaslužuje čestitke te odmah na početku od ekipe HCa evo jednog aplauza podrške "klap, klap, klap, klap, klap, klap...". :)

Ko je čitao bilo koji broj Arsenika zna kako sve to izgleda i šta može da očekuje. Koncept je ostao isti, pola broja ide na poeziju i prozu, pola na muzički deo uglavnom. U tom smislu podseća na još dva fanzina u nas Pobunu i Princip, ali čini mi se da poezija ovde ipak najviše dominira.

U tom smislu, možda bi tu trebalo napraviti malo strožu selekciju čime bi se svakako dobilo na kvalitetu. Takođe, voleo bih da vidim više kolumni ili autorskih tekstova. Nešto po čemu su fanzini bili prepoznatljivi, nešto što je pokretalo čitaoce i gradilo stavove, izazivalo diskusije, postavljalo pitanja i slično. Biografije bendove i slično se danas mogu lako naći na netu, autorski tekstovi ne. Ili recimo iskoristiti prostor za intervjue u kojima bi se autori bavili nekim konkretnijim problemima na našoj kulturnoj i umetničkoj sceni. Nekako mi se čini da nam je to svima danas potrebno, da se o problemima priča. "Leksikonske" detalje možemo ostaviti zvaničnim fejsbuk stranicama samih bendova, a ovde otkriti nešto što se tamo ne može naći. Čini mi se da bi fanzin time dobio na ekskluzivnosti i pre naterao potencijalne čitaoce da odvoje "Teslu" za novi broj. Naravno, sadržaja ima još, no potrudio sam se da ovde iznesem glavne utiske.

Moguće je da su na ovakav sastav broja uticali tehnički problemi o kojima urednik i govori u uvodniku, ali mi se nekako čini da je uz te probleme lagano došlo do zamora i pada entuzijazma te da je ovaj broj dobrim delom sklopljen i po inerciji. Odnedavno, glavni urednik Arsenika živi u Zagrebu te ćemo videti kako će nadalje sve funkcionisati, da li će i kada novi broj ugledati svetlost dana.

Svoj primerak potražite na fejsbuk stranici "Arsenik fanzin".

Nenad