H. P. Lavkraft je uvek bio neka vrsta lektire i osnovne reference za sve ljubitelje horror književnosti. Klasik, dosta prevođen, ali avaj nedovoljno čitan na ovim prostorima, postao je solidno opskuran u navali novih Basara, Paula Koelja i ostalih. Ovo izdanje predstavlja Lavkrafta u novom, ilustrovanom ruhu, dovoljno da probudi znatiželju svih ljubitelja strip umetnosti i kosmičke strave koju je ovaj autor prezentovao pre tek nešto manje od stotinak godina, pišući za opskurne magazine, da bi doživeo pravu popularnost tek nakon svoje smrti. Gledajući njegove stravične priče, u modernom izdanju, predstavlja pravu vizuelnu poslasticu.

Ovo izdanje sadrži pet epizoda, Dagon, Senka nad Insmutom, Boja izvan ovog svemira, Otpadnik i S one strane. Sve su vizuelno raskošne, i poprilično verno prikazuju deo književnog kosmosa ovog autora koji se bolje može sagledati čitanjem ostatka njegove proze. Uvid da ovo rezonuje sa prosečnim čitaocem čak i danas je velika stvar, naročito imajući u vidu da neke nazovi kritičare koji sve što im se ne sviđa svrstavaju u palp kategoriju. Ali, da ostavimo to po strani. Lavkraft je, kao i E. A. Poe, klasik žanra, doduše nije u toj meri prevođen, ali je sasvim referentan imajući u vidu ostatak horor žanra. Nisam, doduše čitao drugo strip izdanje Lavkrafta kod nas, Leglo Strave, ali ovo me je dovoljno okupiralo i oduševilo, da dam izdavaču (Besna Kobila) najveću ocenu.

Opet bih pomenuo kvalitet ove knjige, jer predstavlja Lavkrafta u najboljem mogućem svetlu i čini njegov rad pristupačan i publici sa kraćim attention span-om od prosečnog čitaoca.

Ilija Đurđanović