15.5.2015., Apolo, Pančevo 


Najbitniji novi srpski rock bend trenutno je definitivno grupa Artan Lili. Na njihovom prvom albumu (Artan Lili, Bandcamp, 2014) pevač i basista Bojan Slačala (Stuttgart Online), bubnjar Marko Ajković (Bitipatibi, Lollobrigida), gitarista Dragan Knežević (Obojeni Program) i pevačica Romana Kasumović Slačala preuzimaju sve ono najbolje od postojećih tekovina srpskog alternativnog rock zvuka (naročito grupa Obojeni program, Boye i Disciplina kičme) i stvaraju novi zvuk za nove generacije. Ako ste se ikada pitali kako bi zvučili Obojeni program da su nastavili sa senzibilitetom koji je obeležio album Ako nisam dobra šta ćemo onda? onda je noise-pop grupe Artan Lili otprilike baš to, and then some. Ako se sećate, na tom albumu iz 2001. su Obojeni program imali veliki hit sa pesmom Kad se neko nečem dobrom nada i odjednom su apsolutno svi i vaša baba saznali za bend koji je dotad bio strogo vezan za međuprostor između artističkog podzemlja i ograničenog kultnog statusa. Nažalost tada bend nije ko zna kako iskoristio taj hit i usledila je četvorogodišnja pauza do sledećeg albuma ...

Iako Artan Lili iza sebe imaju samo jedan album, jasno je da se ne radi o prolaznom fenomenu. Od prve pesme - Najbolje što znam – vidimo da grupa uleće u prve redove savremenog alternativnog rocka ne samo u Srbiji već na celom ex-YU prostoru. Kratke, melodične ali i pesme nabijene energijom, pesme sa fantastičnim i pamtljivim tekstovima, su kao pravljene za "heavy airplay", samo kada bi postojale radio i TV stanice koje još respektuju alternativni rock zvuk. Sve što sam hteo da kažem o povezanosti mladih Beograđana sa starijim Novosađanima se vidi na pesmi Nije teško kad se mora, koja kao da je ispala sa nekog od albuma grupe Obojeni program. Kad sme već tu, istina je i to da najnovija postava Obojenog programa (sa Ilijom Vlaisavljevićem - Bebecom) ima baš kao i Artan Lili isti tretman električne i distorzirane bas gitare kao lead gitare. Pesma Vreme protiv čoveka govori o životu u savremenoj Srbiji kao neprekidnoj borbi, usponima i padovima (Vratiću se ja na noge/Vodićemo bitke mnoge/U toj borbi doveka/Vreme protiv čoveka). Pesma Sve iz početka prijateljstvima koja često ne izdrže test vremena (Podršku mi daje oko mene uvek neko/Trudi se i izgara u ljubavi za to/Jedino što škripi, znam da vreme će mu proći/I zamena će doći/Opet novo da mi da). Kuriozitet je i to što će vam mnoge pesme sa debi albuma grupe Artan Lili biti više nego poznate. Na primer pesma Srce je prošle godine korišćena u sklopu promocije Pančevo Film Festivala (PAFF, 2014). Senzibilitet Discipline kičme i grupe Boye vidimo tj. čujemo na pesmi savršenoj za početak svakog koncerta - Novi zvuk u gradu. Na svom debi albumu, grupa najbolje pesme ostavlja za kraj - ljubavna Ispod kože i zasad njihov najveći hit, pesma Ako stanemo tu, koja ukazuje na stanje u savremenom alternativnom rocku - sve je čist entuzijazam, para niotkuda, ali mi sviramo i dalje.

Nije trebalo puno, pa da mi na samom početku 2015. Artan Lili postanu jedan od najomiljenih domaćih bendova. Zato sam se veoma obradovao kada sam čuo da sredinom maja sviraju u Pančevu. Ono što mi je odmah upalo u oči je činjenica da na koncertu nije bilo predgrupe. To, da bend koji iza sebe nema ni petnaest pesama nema predgrupu me je prilično brinulo i zaista nisam mogao da verujem da nisu sa sobom poveli još neku grupu da im bude podrška, jer je pretilo da se prvi koncert grupe Artan Lili u Pančevu svede na četrdesetak minuta svirke ... Bilo kako bilo koncert u ne previše popunjenoj Apolo dvorani Doma omladine Pančevo je počeo oko 23h. U stilu Ramonesa, Artan Lili ne pričaju previše na bini i ostavljaju pesmama i energičnom nastupu da govore sve. Otvaraju svoj nastup čime ako ne pesmom Novi zvuk u gradu. Odmah na početku, lepo je videti da jedan takav novi bend već ima svoje fanove i da ta publika - bar ona u prvom redu - zna sve pesme i tekstove. Ali ono što odmah upada u oči je i to da je mnogo manje tinejdžera a mnogo više ljudi u kasnijim dvadesetim i ranim tridesetim. Ali, računam da je tako na svim koncertima alternativnog rocka.

Koliko su Artan Lili samopouzdani govori i činjenica da im je već druga i treća pesma bile nove, još neobjavljene - pesme Na vodi i A šta bi bilo da sam ja odustala od svoga sna. Nakon dve nove, sviraju pesmu Sve iz početka i Vreme protiv čoveka. Posle pesme Nije teško kad se mora, bend svira svoj najnoviji hit - pesmu Sajko, koju su objavili krajem aprila i za koju imaju spot u režiji Marine Uzelac. To da je repertoar "all killer no filler" se potvrđuje i sledećim pesmama - Srce, Džoni i Ispod kože. Impresivno, zaista! Kao što rekoh, Artan Lili su brzo odsvirali skoro ceo repertoar i posle 35 minuta je stigla na red "Pesma koja ne bi uspela bez Pančeva" (zato što je video za pesmu - by Staša Tomić - snimljen je u Kulturnom centru Pančeva, a u spotu se pored članova grupe pojavljuju i plesači plesnog kluba Elektra iz Pančeva) - Ako stanemo tu. Dakle, jakih četrdeset minuta i to je sve! Baš kao i Ramones nekada davno, davno ...

Usledili su pozivi na bis, publika je tražila da bend ponovo svira pesmu Sajko ali po izlasku na binu bend svira nove pesme: dve kojima ne znam naziv i pesmu Voliš i ono što te neće. Za kraj prvog bisa bend svira fantasičnu Najbolje što znam (druga pesma na albumu). Publici naravno još uvek nije dosta i ponovo zove bend da se opet vrati na binu. Za drugi bis, Artan Lili su ponovo odsvirali pesmu Srce. Koncert se završio tačno u ponoć. 

Posle koncerta sam otišao da uzmem sebi majicu (1000 dinara), više iz želje da podržim bend nego da je nosim, mada ko zna ... Voleo bih da je nekad imam obučenu, pa da šetam po Kovačici a da neko pokaže prstom na nju i kaže, "O, Artan Lili, znam za njih, super su oni!".


Artan Lili potražite OVDE

txt: Janko Takač
foto: Jarmila Takač