Žerard Depardje je jedna od retkih javnih ličnosti koja je rešila da u svojoj autobiografiji, nazvanoj “Tako je to bilo”, otkrije sve, baš sve, od detinjstva, preko kriminalne mladosti, do današnjih dana. On pokazuje sve vrline neposrednog pripovedanja u kratkim poglavljima koja su pre svega mešavina autobiografije i kratkih razmišljanja o stvarima koje su mu najvažnije u životu-a to su žene, vino, i gluma.

Ovde, naravno ima i nenamernog senzacionalizma, npr. Depardje navodi par zanimljivih podataka o svojoj mladosti, od činjenice da je njegova majka htela izvršiti abortus, preko toga da se bavio kriminalom, da je tek pukom srećom i teškim foliranjem posao glumac, i da je i tada, kada su njegovi filmovi bili aktuelni, bio svoj, teškog temperamenta i otvorenih shvatanja. Tu imamo i detalje o njegovom roditeljstvu, susretima sa Putinom, dobrotvornom radu, itd.

Kako okarakterisati ovu knigu? Kao udžbenik svakako ne. Ipak, ovo ne bih preporučio ni nasumice naletelim domaćicama koje posećuju ovaj sajt, jer ovde ima dosta škakljivog materijala. Ovo bih pre svega preporučio umetnicima, čudacima, i ostalima koji nisu upoznati sa radom ove velike ličnosti. Na stranu to što je dobar glumac, ovo je i jako čudan i dobroćudan čovek, koji ipak zna za neke granice, i koga treba ceniti jer je svojoj rodnoj zemlji vratio papire i napustio je, kao svaki veliki tragalac za pravdom. Šta bi ste vi, uostalom uradili da vam neko oduzme deo novca koji ste pošteno zaradili? Ova knjiga će povratiti malo pažnje na ostarelog glumca čije se medijsko pokrivanje svodi na hvaljenje toga što je postao teški, debeli alkos.

Ilija Đurđanović