Prvog februara lansirana je nova verzija našeg sajta kojom smo, verujemo, načinili značajan korak napred u daljem radu. Jedna od novina je i novi logo kao deo kompletnog vizuelnog identiteta.

Sudeći po reakcijama čitalaca koji su ga opisivali kao: neobičan, upadljiv, „opasan“, upečatljiv, logo koji „grize“. Otprilike istim onim rečima kojima smo ga i mi opisivali kada smo razmišljali šta logo treba da predstavlja i koje osobine treba da poseduje.

Tragajući za osobom koja bi mogla da ispuni naša očekivana došli smo do Mihaila Dragojevića koga smo upoznali i predstavili najpre kao eksperimentalnog muzičara. No, Mihailo je prevashodno vizuelni umetnik koji se bavi i dizajnom, tetoviranjem, video radovima, spotovima i fotografijom.

Prateći njegov rad izvesno vreme, uvideli smo da je on pravi čovek za nas. Nakon nekoliko razmenjenih pisama i našim smernicama, ubrzo je izašao sa početnim idejama i skicama. Evo jedne od njih.

Prepoznajete li na skici obrise nečega što će kasnije postati naš zaštitni znak? :)
Ugrabili smo par Mihailovih trenutaka i pokušali da otkrijemo kakva su bila njegova iskustva u radu na onome po čemu će naš časopis, između ostalog, biti prepoznatljiviji.

HC: Na početku ovog razgovora moramo te pitati na čemu trenutno radiš?
M:
Trenutno sam završio svoj novi muzički album pod nazivom ''Zemlja u veni'' na kome mi se priključila umetnica Milica Vukelić (aka SkinBone) na vokalima i tako dodala organski element na par pesama na albumu. Vokale smo snimili u studiju ''So What'' kod mog prijatelja Vanje o kome sam vam vec govorio u intervju za vas časopis. Za njega trenutno radim spot koji je skoro gotov, tj za njegov pseudonim “Schizophrenic Reality“ na kome nam gostuje jedan domaci reper zvani ACE, zanimljiva stvar, ima tu svačega. Ja rep nešto i ne volim naročito ali ovo će biti  drugacije,  videcemo kako će to da ispadne.

HC: Kakva je bila tvoja reakcija kada smo ti prišli sa ovom idejom? Koliko ti je bilo izazovno osmisliti novi logo HC-a?
M:
Bilo mi je drago da mogu da doprinesem  vašem časopisu, jer logo je najbitniji deo identiteta bilo kog projekta to je uvek osnova koja mora da reflektuje smisao istog najdirektnije.

HC: Koliko vremena ti je bilo potrebno da napraviš prve skice? Za one koji nisu upićeni, reci nam kako izgleda proces stvaranja i osmišljanjvanja logoa? Koliko je to, zapravo, komplikovan posao? Da li je teže pronaći ideju ili tehnički je sprovesti u delo da izgleda upravo onako kako je zamišljen ili na skici?
M:
Ne znam baš da li je to teško... zavisi kako se posmatra. Kada sam razmishljao o vašem projektu odvojio sam par dana, da... sad se sećam, to bi bilo 2 dana razmišljanja o tome sve vreme i par različitih ideja na papiru sirovo. Neke od ideja si i naveo gore... Uglavnom, prve ideje su uvek one koje ostaju ostalo je tehnički deo... ne bih znao šta više oduzima vremena. Bilo bi mi možda teško da sam radio na primer za neki ekonomski fakultet logo ili neku političku kampanju, verovatno bi bilo teže a da ne stavljam stilizovanu piramidu i pršutu i kobasice.

HC: Kako si ti video čitavu našu ideju? Pretpostavljamo da smo se negde lako našli jer je finalna ideja jako brzo došla...
M:
Ma da, fini ste ljudi, razumni. Tematika mi odgovara. Zabavlja me ta dimenzija u naslovu, malo mitologija mystery school i ta ironija, to mi je blisko, deluje mi da se razumemo ako ne rečima onda energijom, što je mnogo bitnije na onako, da kazem životinjskom nivou. ;)

HC: Da li si do sada imao prilike da radiš zaštitne znake za druge ljude? Kako je bilo raditi, za njih a kako za nas?
M:
Završio sam školu za dizajn i od tada se drndam sa time, znači da kažem od neke 2003… jeste napono kad radiš za mašinu komercijalu, ali kada radim za nešto što i mene interesuje onda je to ono što ostaje.  Meni najdražih par logoa koje sam radio uz ovaj vaš, su za ''Schizophrenic Reality“, za ''Points of Reality'', moj logo ''M'' i za jedan ronilački klub... radio sam i za neke nevladine organizacije, slične projekte...

HC: Hvala ti na ovom kraćem razgovoru. I na kraju, moramo te pitati po čemu ćeš pamtiti saradnju sa nama? :)
M:
Dosta energije smo razmenili izmedju nas iako sve virtualno, ko zna cini mi se da cemo još nešto i u budućnosti moći da razmenimo i na fizickom nivou. Osećam da ste mi ostali energetski dužni jedan video intervju na primer hahahhaha naravno na obostrano zadovoljstvo i prilike.

Ali inače teško mi je da sagledam, nešto što je živo to se stalno menja kao i vaš sajt i vaš rad, a i moj sa vama i bez vas. Bez obzira na sveukupnu boleštinu u svetu u kome živimo kročio sam na jedno malo ostrvo koje ste napravili, jedna mala oaza u moru besmisla. Eto po tome ću vas pamtiti.