Mastodon su zacementirali svoj status velikog benda. Ne govorim o ovom novom albumu. Ne još. Prethodnim albumima su polako i uporno krčili svoj put i vremenom su postajali sve inovativniji i kvalitetniji a da niti jednom nisu napravili kompromis u svojoj muzici. Iz albuma u album je razvoj bio očigledan i upravo sa ovim najnovijim, dostižu kreativni vrhunac, da nazovemo prvog dijela njihovog stvaralaštva. Iako ne mnogo očigledno, Mastodon su sada na raskrsnici, a kojim smjerom će poći, to će biti jako zanimljivo posmatrati i slušati.

„Once More Round The Sun“ je još jedan odličan album ali je očigledno da inovativne ideje polako ponestaju jer album ne donosi više onaj ogroman talas novih i originalnih ideja kao što je bio slučaj sa prethodnicima. Nema tu ničega lošeg. I sami kažu da je „Once More Round The Sun“ logičan nastavak prethodnog „The Hunter“ sa uticajima sa svih prethodnih. Upravo to vraćanje na prethodni album je u prvi mah i bio mali šok, barem meni. Po hiljaditi put sam upao u klopku svojih očekivanja. Greška naravno sa moje strane. „Once More Round The Sun“ ne donosi neke posebne novine u Mastodon sferi, sem još bolje produkcije i izuzetnog zvuka, ali zato donosi, ono što bi na engleskom rekli, „rock solid“ pjesme, kao tuč teške i kvalitetne! Izgubili su elemenat iznenađenja koji su imali sa prethodnim albumima, ali su zato formirali jedan do bola kvalitetan album sa materijalom koji posjeduju. To je ona stara priča između kvaliteta i kvantiteta. Uzmimo za primjer pjesmu „High Road“ koja započinje sa rifčinom da vam plombe poispadaju, ulazi u naglašeno pjevljiv refren pa prelazi u nevjerovatnu solažu tako tipičnu za Mastodon. Odličan primjer su Brann Dailor nevjerovatne bubnjarske dionice tokom cijelog albuma. Njegov jako prepoznatljivi stil je tako visoko očekivano osvježenje. Pa uvodna „Tread Lightly“ … i tako bih mogao o svim pjesmama. Kao što je slučaj i sa svim njihovim prethodnim izdanjima, treba malo vremena da se uho navikne na ono što čuje, ali kada počne da prodire dublje, „Once More Round The Sun“ je doista kao vino – kvalitetniji je kako vrijeme prolazi.

Prije sam spomenuo raskrsnicu. Jedan dobar dio njihovih starijih kolega su odabrali put zadovoljenja širokih narodnih masa i obezbjedili sebi kultni status i ogromne prihode na uštrb muzike. Što će Mastodon uraditi nakon ovog albuma? Kako god da bude, biće jako interesantno, a ako krenu putem kvaliteta i to još bude i dalje originalno i neobuzdano kao što je bilo do sada, moguće da prisustvujemo stvaranju novih Led Zepp, Deep Purple, Metallica, Slayer … kažem vam da će biti jako interesantno.

Nikola Franquelli