Pretražujući bespuća interneta prije nekoliko dana naletih na fantastičnu stranicu koja bi mogla riješiti probleme svih nas nadobudnih pisaca, novinara i kreativaca. Jednostavno nazvana ILYS (skraćenica od engleskih riječi I Love Your Stories), ILYS.COM je servis koji veoma uspješno razdvaja pisca i lektora koji nam čuče svima u glavama, te tako razbija svima mrsku spisateljsku blokadu. Ukoliko dosad niste čuli za problem ove dvojice koji vole da vam se maze unutar nervnih ćelija i stvaraju kuršlus, otprilike priča ide ovako…

Otprilike 99,99% pisaca bilo kakvog sadržaja (ja nisam čuo za nekoga ko ovo radi drugačije) svaki put kad piše tekst, nakon svake zaključene rečenice, pasusa ili stranice, baca se na preispitivanje napisanog, lektorisanje i uređivanje. Šta se dešava u tom trenutku? Ona kreativnost, onaj vodopad ludila koji ste pustili da teče počinje da lapi i onda niste u stanju da dovršite posao onako kako biste htjeli. Nije mi se jednom desilo da sam izgubio fantastičnu misao spremnu da bude napisana samo zato što sam se samo na trenutak vratio pet stranica unazad da provjerim nešto što sam napisao. I to je najčešće vraćanje zbog zareza ili greške u pisanju koju sam uočio okom kako sam tipkao, ali je nisam iz nekog razloga ispravio u tom trenutku.

Šta tačno radi ILYS za pisca? Nakon što se registrujete za manje od petnaestak sekundi (upišete korisničko ime, e-mail adresu i šifru), dobijate mogućnost da odmah započnete sa pisanjem. Vaše je da upišete broj riječi koji želite taj dan da ispišete i krećete. Ljepota ILYSa je u činjenici da je veoma praktičan upravo zato jer je čudan – u svakom trenutku na ekranu vam se ispisuje samo zadnje otipkano slovo (odlično ako sjedite na javnom mjestu i ne želite da vam neko čita ono što ste ispisali), a ako vam je i to previše, onda možete uključiti NINJA MODE koji u potpunosti zacrni vaš ekran, te je vaše samo da udarate po tastaturi. Da, nema čitanja napisanog, nema povratka da ispravite greške, postavite zareze na pravo mjesto ili uočite dio gdje možete ubaciti najnoviju ideju. Nema ničega sve dok ne ispišete zadani broj riječi. ILYS nije namijenjen za uređivanje teksta, već za otvaranje pipe u vašem mozgu iz koje trebaju poteći vaše kreativne tečnosti.

Nakon što prijeđete preko početne fascinacije i (logičnog) razočarenja činjenicom da vam ideja ILYSa ne da da dirate vlastiti tekst, već samo da ispisujete nove stranice, desit će se čudo: vaša spisateljska disciplina će postepeno jačati, a ideje, pa koliko god sulude bile, završavat će tamo gdje im je i mjesto – na papiru. Dokaz ovome je ILYS-ovo korištenje od strane hiljade i hiljade korisnika: jedan od primjera je Thomas Harper, pisac koji je u manje od mjesec dana u sklopu NaNoWriMo mjeseca (novembarsko globalno takmičenje u pisanju romana unutar roka od trideset dana) završio čak dva romana koristeći ILYS. Naravno, ukoliko ne posjedujete ideju, teško da vam sam ILYS može pomoći, ali ako imate barem osnovnu razradu iste u glavi, ovo je način da se izborite sa svim problemima koji stižu uz pisanje.

ILYS je trenutno dostupan na web stranici u svojoj novoj formi: kako bi vidjeli da li vam cijela ideja odgovara, autor Michael Gurevich nudi ispisivanje 10000 riječi besplatno, a nakon toga, sedmica dana korištenja ILYSa košta samo jedan dolar i osam centi, te se naplaćuje u ciklusima od dvanaest sedmica (tri mjeseca jednako dvanaest dolara). ILYS nudi i funkciju skupljanja statistika vaših spisateljskih dometa i napretka, te potpuno šifriranje vaših tekstova, kako se niko ne bi mogao domoći vaših ideja.

No evo još bolje stvari – razgovarajući sa autorom, otkrio mi je početnu ideju, odnosno ILYS CLASSIC. Ovaj prvotni vid ILYSA dostupan je na stranici http://classic.ilys.com/ koja će veoma brzo biti otklonjena sa interneta. Zašto je trebate posjetiti? Zato što kada dođete na ovu stranicu, imate mogućnost da spasite klasičnu verziju ILYSa (CTRL+S na svom pretraživaču) i da je koristite bez potrebe za internet konekcijom. Nova verzija ILYSa još uvijek ne donosi offline pogodnosti, ali autor će uskoro pružiti i mogućnosti kupovine ILYS desktop aplikacije.

Neko će reći da dobrom piscu ne trebaju nikakvi šminkerski alati, ja ću na to reći da ti koji tako misle nikad nisu imali blokadu (a svi pisci je imaju) i sukob lektora i pisca unutar glave.

Posjetite https://www.ilys.com/welcome i uvjerite se u genijalnost ove jednostavne ideje.

Arnel Šarić je Onajkojikuca