U petak 7.11., u klubu Quarter je održan dugo najavljivani MILFest. U još jednom pokušaju oživljavanja alternativne scene okupilo se 9 raznolikih bendova. Klasično i hronično je falilo više publike i...
Novosadski prostori nisu previše zahvalni za više od 3-4 izvođača po večeri. Publika svakako selektivno dođe na po kojeg, često i ode sa poslednjim tonom njihovih miljenika. A na stranu što se povećava i mogućnost odstupanja od planirane satnice, što je u konkretnom slučaju dovelo do toga da bend zbog kog sam prvenstveno i došla ni ne čujem. No, nadam se da će naredno izdanje Mothers I Like to Fest-a (a i drugih dešavanja) biti pošteđeno tih problema.

Mlađani momci iz benda Absolute Kid su mi zapali za uho kao Offspring/Green Day tribute. Sve to ne zvuči loše ali volela bih da vidim i čujem taj elan pretočen u autorski rad. Usled sprečenosti članova prethodno najavljivanog Velikog Mresta nastupili su u tom terminu Penetratori. Uz Frontline najposećeniji nastup večeri, što se i očekivalo. Mutant Urban Dance Ansambl su mi bili prijatno iznenađanje. Bubanj i dve bas gitare i stvari koje vuku na d’n’b su poprlično odskočili od ostalih, pretežno punk notom obojenih bendova. Zaista zanimljiv koncept na čelu koga je frontmen benda Nikad Više Embrio. Nije samo on imao duplu ulogu te večeri, Frontline i Kalo dele istog basistu, kao i SNB i već pomenuti MUDA.

Milan Vasiljev, foto: Goran Jevtić
Elem, negde oko 2:30 se pojavljuje policijska patrola i nakon konstatacije da je već probijen termin (?!) tonci  prekidaju nastup benda Kalo četiri pesme pre kraja. Tačnije pokušavaju, bend je odsvirao još skoro dve cele. Neka meni nepoznata plava gospođica sa sve torbicom o laktu  se u sred pesme penje na binu i urla na bubnjara... Ko god da je, svaka joj čast što previše sebi daje za pravo. Sve u svemu, dobijamo informaciju da na moju veliku žalost Lilla Horea neće nastupiti i nedugo potom bivamo ispraćeni koškanjem na relaciji security-član jednog od bendova koje je pokušavalo da razdvoji još njih desetak. Krajnje bespotrebno bačena senka na već nemio kraj večeri.

Da solidnih bendova u Novom Sadu ima za čuti je fakat. Da ima entuzijasta koji su voljni da se late organizacije ovako nečega – ima. Njima želim više sreće u daljem radu i mogu ih samo zamoliti da ne kompresuju previše bendova u jedno veče. Prvih par bendova uvek sviraju za osoblje kluba i po kojeg drugara (a to je tek tema za sebe), poslednji na spisku često ni ne stignu na red. A poenta ovakvih festivala i jeste da što više ljudi čuje što više bendova... Takođe molim izvođače da kada su već tu malo podrže svoje kolege i saborce, za početak svojim prisustvom. Fizičkim. I još bitnije – ako se sami ne angažujete oko marketinga – niko drugi neće. Za par performera sa MILF-a sam čula prvi put videvši satnicu i -  toliko o njima. Ajmo ljudi, makar društvene mreže ne koštaju ništa. A ako ne promovišete svoj rad, koliko god kvalitetni bili teško ćete proširiti publiku. Mora se. Držim fige.

Marina Perović