Cogito Ergo Sum je pogrešno posmatrati kao bend. Razloga za to je više a kao prvi i najvažniji stoji to što ne postoji "brojno stanje" da bi se to moglo nazvati bendom. Velika većina stvari počinje i završava se u glavi jednog čoveka a ostali po potrebi i pozivu pomažu. No, to svakako nije bio plan. Ali da bismo saznali više o tome, potrebno je vratiti se mnogo godina unazad, na kraj devedesetih godina, kada se ideja rodila. U početku je to bila jedna pesma. Nemoguće ju je bilo ukalupiti u bilo koji bend u kom sam svirao ali mi je bila najdraža pa stoga nijen ikada ni zaboravljena. Pesma je predstavljala mene. Najiskrenije. Najsirovije. Svaki ton i svaka reč. Tokom godina, rodila se još nekolicina pesama koje su bile baš takve. Nemoguće za uklopiti u šablon ali previše drage da bi se napustile. Rešio sam da ih snimim. Pošto za mnogo stvari nisam talentovan, obratio sam se za pomoć ljudima u koje sam imao poverenja (u neke još uvek imam) i snimio ih. Razume se, vremenom su pesme i u meni sazrevale tako da su ovo daleko obogaćenije verzije tih pesama od onoga što su bile na početku ali su i dalje ono najiskrenije iz mene.
No, baš zato što sam od početka imao problem da te pesme uklopim u bilo koji bend sa kojim sam tokom godina svirao, jasno mi je bilo da ću jako teško pronaći ekipu muzičara od kojih mogu očekivati da budu Cogito Ergo Sum bend i da to razumeju i dožive na onaj način na koji ja to doživljavam. Nakon izmenjenih desetine muzičara, napokon je ideja o bendu u tradicionalnom smislu, nestala.
Cogito Ergo Sum je projekat. Slobodno i bez lažne skromnosti mogu da kažem da je to moj životni projekat (ma koliko to izlizano i klišeizirano zvučalo). Naprosto, to sam ja. Za sada je snimljeno četiri pesme od čega su dve objavljene a za jednu je upravu snimljen spot.
Album nije u planu. Koncerti nisu u planu. Novih pesama će biti kada budem imao šta da kažem i pokažem. Ništa ne želim da radim na silu. Za petnaestak godina je urađeno četiri pesme. Možda će trebati još toliko da se uradi još četiri ili još tri ili možda dve a nije isključeno da se neće desiti niti jedna. Jednostavno je tako. 


Igor Stepanović, Cogito Ergo Sum