Replicunts, The Detonators, Čovek Bez Sluha, The Crack, Grupa Tvog Života, The Argies
7.6.2014., Fabrika – Novi Sad

Drugi dan To Be Punk festivala, po običaju koji se ustalio od pre par godina postao je dan zadužen za punk rock glazbu, za razliku od prvog koji je u hard core punk maniru. Inače ovaj dan je imao i pre-event, koji se dogodio u ’’Društvenom centru’’, nadomak Fabrike. Povod je bio benefit za decu iz vrtića ’’Kol’ko dobro’’ iz Beograda a učešće u istom su uzeli Lazarat (koji su noć pre svirali na To Be Punk-u), pank trešeri iz Novog Sada, Katma iz Beograda, sa svojim povratničkim koncertom i Anti You, Italijani koji su, takođe noć ranije svirali na festivalu.

The Replicunts
Elem, otvaranje druge večeri je pripalo beogradskom rock-punk sastavu The Repulicunts, bend sastavljen od tri devojke, što mene posebno raduje i što pokazuje da pank muzika nije samo za dečake. Posebno interesantna stvar mi je bila ta što je ćerka pevačice i gitaristkinje pola nastupa provela u prvom redu gledajući mamu kako svira. Inače devojke sviraju neki rock-punk na tragu Ramones-a i engleskih bendova čuvene ’77 godine prošlog veka. Pored autorskih, našle su se na repertoaru i obrade Ramones-a, Rise Against-a i Fugazi-a.

The Detonators
Sledeći na binu se penju domaćini festivala, The Detonators. Ja sam veći deo nastupa propustio u čavrljanju sa ljudima van Fabrike. Ono što sam uspeo da čujem mene dosta podseća na Social Distortion a zanimljiva stvar je što imaju i harmoniku u bendu, koju sam jako slabo čuo, kako ispred bine, tako i van Fabrike dok sam bio ispred. Ne slušam ovaj zvuk preterano pa ne mogu neki objektivniji sud da dam, sem da zvuče veoma uvežbano i da imaju veliki broj fanova u Novom Sadu.

ČBS
I sledeći bend sam više slušao van Fabrike. U pitanju je kragujevački Čovek Bez Sluha. Ovaj bend svira melodični pank rock i frontmen im je Miki iz grupe Six Pack. Nikad nisam bio fan ovog benda, ali sam primetio da dosta ljudi u publici jeste a posebno ženski pol. Iskreno, priča pevača mi se nije dopala u par navrata jer je imao neke seksističke ispade, pa sam samo par pesama odslušao i izašao napolje. Uhvatio sam i obradu Ramones-a ’’Pet Cemetary’’, što je bilo ’’za njihovu dušu’’, kako je pevač naglasio.

The Crack
No, idući bend, The Crack, inače najzvučnije ime ovogodišnjeg To Be Punk-a, je svakako bio imperativ za ostajanje unutar prostorija Fabrike. Matori Englezi, koji su srca mnogobrojnih fanova širom sveta kupili još davne 1982. godine svojim singlom ’’Don’t you ever let me down’’, da bi ih u potpunosti dobili 1989. svojim jedinim albumom ’’In search of...’’. Nastup su otpočeli numerom ’’Don’t just sit there, do something’’ gde se sa prvim tonovima zaorilo horsko pevanje među masom koja je došla da vidi ove oi legende. Zatim je usledila ’’Take me away’’ i onda jedna pauza od 10-ak minuta dok su promenili gitaristi pojačalo koje se pokvarilo na ovoj pesmi. Nakon pauze zaorili su hitovi ’’Don’t you ever let me down’’, ’’The Glory Boys’’, ’’Everybody’s dreaming’’... Pevač je sve vreme imao ultra-srećan izraz lica i stvarno je širio pozitivnu energiju Fabrikom iako je gitaru, pa jedva uzimao u ruke. Za kraj su odsvirali pesmu ’’My World’’, gde su se i par momaka iz publike popeli na binu da zapevaju ovu himnu, uključujući i organizatora koji je sve vreme bio u prvom redu! Publika se nakon The Crack-a osipala ali ne u potpunosti.

Žurku su nastavili osiječani Grupa Tvog Života koji su manje-više kao domaći bend, što je i pevač pomenuo. Sviraju neki melodični pank rock sa zajebantskim tekstovima. Publika je poprilično poludela kad su se Osiječani zagrejali. U toku njihovog nastupa su i mlađani momci iz Novog Sada podigli transparent na kome je pisalo ’’Panonska divizija – nsXhc’’, pa se i na taj način upriličila svirka GTŽ-a.

Argies
Za kraj ovogodišnje To Be Punk festivala, nastupili su argentinski The Argies, inače bend koji skoro 30 godina postoji, s’tim što su sad stacionirani u Austriji. Ideja pevača jeste da nema stalnu postavu da bi sve svoje drugare poveo na turneje, na kojima su konstantno. Međutim, poslednjih par godina se postava manje više ustalila. Inače ovaj bend svira takozvani ’’Combat Rock’’ iliti klešovski punk rock. Pored svojih stvari obradili su i The Clash (White riot i I fought the law), zatim verziju KUD Idijota ’’Bella Ciao’’ i verziju Banda Bassoti ’’Luna Rossa’’, Rancid a za kraj i ’’If the kids are united’’ od Sham 69. Ipak su se vratili na bis i odsvirali svoj najveći hit ’’Un policia atras’’. Na taj način su i pečatirali ovogodišnji festival i ostavili nam nadu da će i iduće godine ovaj pank spektakl nastaviti svoju tradiciju dovođenja dobrih bendova i pankerizacije Novog Sada i regiona.

txt: Timočanin
foto: Bojana Brzak