Instrumentalni projekat/bend „ŠKARA“ neplanirano je nastao krajem 2012. godine, prilikom učestvovanja u projektu „ZReanimacija“. Naime, u okviru projekta „ZReanimacija“ snimljene su tri instrumentalne kompozicije („Kiša“, „Okrugao trougao“ i „San”), pa je zbog potreba projekta imaginarni „bend“ oformljen i nazvan po prezimenu jedinog i stalnog člana – Škara Tihomira, koji i dalje komponuje instrumentalne kompozicije. Neki od članova, koji su na određeni način pomogli u realizaciji ovoga što se može čuti su Boris Markov, Dejan Toškov, Igor Dunđerski, Milan Ružin, Bojan Aleksić, Dušan Pujić...


Album „Inercija“ sadži dvanaest instrumentalnih kompozicija, neke su profesionalno snimljene, neke su zbog bezvoljnosti i bezobrazluka snimatelja samo usnimljene na brzinu, a neke su snimane u potpunoj kućnoj produkciji, upotrebom samo lap-topa i mikrofona koji je ugrađen u njega. Gitara koja se može čuti u nekim pesmama vredi više stotina evra i stara je dvadesetak godina, dok je u nekim drugim pesmama korišćena gitara ručne izrade koja je možda jedva malo skuplja od kvalitetnijih cipela. Bubnjevi u nekim pesmama su snimani danima, dok su u drugim pesmama „bubnjevi“ zapravo semplovani zvuci zveckanja ključeva, udarca papučom u laminat ili udarca kašičicom u čašu. Album se može preuzeti sa Bandcamp stranice ili preslušati na YouTube kanalu, a uz njega dolaze dodaci koji približavaju slušaocu priču o nastanku albuma.

‘’Nešto između svega’’ bi bio odgovor na pitanje kog je žanra muzika, ali se u svakoj kompoziciji može prepoznati minimalizam i jednostavnost. Projekat je instrumentalnog karaktera, iz razloga jer je taj pravac veoma slabo zastupljen i skoro potpuno zapostavljen u današnje vreme. U nedostatku teksta i popularnog „pevanja“, za svaku kompoziciju postoji „omot“, tj. fotografija koja tu kompoziciju ukratko predstavlja i karakteriše na način na koji je i stvorena. Iza albuma postoji priča, kao i iza svake kompozicije, ali su sve te priče potpuno nevažne, jer je upravo cilj instrumentala da svako potpuno slobodno ispriča ili doživi neku svoju priču. Instrumentali nailaze na pozitivne kritike od strane onih strpljivih koji su uspeli da odslušaju makar jednu pesmu od početka do kraja, jer ako pesma nije “sažvakana” i ako nema pevanja, to automatski znači da je dosadna.

Projekat nije svirački aktivan, već funkcioniše po sistemu stvaranja muzike prevashodno „za sopstvene potrebe“, a zatim ta muzika biva podeljena sa slušaocima putem YouTube kanala. Razlog zbog kog projekat nije aktivan je slaba zainteresovanost muzičara za instrumentale, ali pre svega privatne prepreke koje ne dozvoljavaju da projekat zaživi.

Celu zbrku je započeo Tihomir Škara, tada učenik četvrte godine Ekonomske škole iz Zrenjanina (sada već student Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu), kao pokušaj ispunjenja dečijih želja da umesto tuđe muzike može da sluša nešto što je samostalno napravio. Pošto su se želje skoro u potpunosti ispunile, dalji cilj (mada nikako kao striktna obaveza) je promovisanje instrumentalnog i drugačijeg zvuka, jer se iza njega krije dosta toga što slušaocu može biti zanimljivo, a dugoročni cilj u narednih pet godina je pokušaj snimanja dokumentarnog filma o instrumentalnom zvuku.

Kontakt je moguć putem sledećih stranica:
skara.band@gmail.com
facebook.com/skara.inst.rock
youtube.com/user/skara138
skara.bandcamp.com