Nakon sjajnog nastupa u subotu, 15.februara u klubu KB u Požarevcu, legendarni sastav Disciplin A Kitschme održao je posle dužeg vremena samostalni koncert u Nišu!
Možda nije loše na kratko se osvrnuti na ovaj koncert sada kada se čitava gužva oko njega malo stišala...

foto: HC arhiv
Kako su nas prošle subote oduvali u Požarevcu rešili smo da ih ispratimo na njihovoj sledećoj stanici, u Nišu. U ovom gradu nisu nastupali nekoliko godina, u međuvremenu se pojavio i poslednji album "Uf" (o kome smo nedavno i pisali), i Igi je bendu doneo nešto novo. Publika je i te kako bila željna ovog benda što pokazuje činjenica da je koncert bio rasprodat. Sve je mirisalo na dobar provod, puno energije buke i znoja. I bilo je.

Čitava atmosfera iz Požarevca je prenešena u Niš. Bend i dalje zvuči sveže, naloženo i usvirano. Prosto je neverovatno kako, i nakon toliko godina žar kod Koje i dalje ne jenjava. No zaista bi bilo nepravedno a da ne pomenemo i ostale članove koji nisu štedeli sebe. U principu, kako je skoro ista ekipa bila protekle nedelje na svirci ne bih želeo da se ovde ponavljamo. U svakom slučaju drago nam je da vidimo da se bend svima isto daje i da sa te strane poštuje publiku.

Ono što je svakako bacilo senku na čitav događaj je upad policije pred kraj nastupa. Usledila je opšta gužva oko legitimisanja koja je trajala oko 20 minuta nakon čega verovatno nikome pa i samom bendu nije više bilo do svirke. Policijska akcija je verovatno rezultat pojačane kontrole u ovom gradu nakon nemilih događaja i masovnih protesta građana koji se ne osećaju sigurno u svom gradu. A cenu su platili ljudi koji verovatno najmanje to zaslužuju: publika koja se dobro zabavljala i sam bend koji je verujemo i sam željno očekivao ovaj nastup. Tako da su i publika i bend bili neka vrsta kolateralne štete čitave situacije u gradu.

Kako je juče vest o prekidu koncerta odjeknula, krenule su da se šire mrežom i neke netačne informacije i nagađanja te je bend, da bi to sprečio na svojoj zvaničnoj Facebook stranici izdao saopštenje u kome kažu:

"DISCIPLIN A KITSCHME: SAOPŠTENJE O DOGAĐAJIMA NA KONCERTU U NIŠU PROŠLE NOĆI (21.02.204):

Sinoć je pred kraj našeg nastupa u niškom klubu Feedback, posle završetka regularnog dela koncerta, u vreme trajanja prvog bisa u klub uletela policija i zaustavila koncert, sa obrazloženjem da će sprovesti jednu od svojih rutinskih akcija legitimisanja ljudi, što je, kako nam je objašnjeno, učestala pojava u ovom gradu zadnjih mesec dana.

Njihova je ideja bila da grupa zaustavi koncert, oni da legitimišu publiku, „oko 5 minuta“, kako reče jedan policajac, pa da grupa nastavi tamo gde je stala. Povukli smo se u tzv. backstage.

Naravno, policijska akcija je potrajala više od 15 minuta, ugođaj rock koncerta je bio nepovratno narušen, te više nije bilo razloga za povratak na binu.

KORISTIMO OVU PRILIKU DA KAŽEMO DA NAS POLICIJA NIJE IZBACILA, NITI SKINULA SA BINE; NISMO BILI LEGITIMISANI, NITI „TRETIRANI KAO KRIMINALCI“, KAKO SU NEKI WEB SAJTOVI ILI POJEDINCI ISHITRENO ISKOMENTARISALI."

Iako je ovo ostavilo gorak utisak mi bismo ipak želeli da nekim lepim informacijama završimo osvrt na ovaj koncert. Naime, u publici je bilo i par klinaca. Ivan Jovanović je sa jednim od njih i popričao i na svom Facebook profilu ovako sumirao svoje utiske: "Na koncertu je bio jedan dečak, ne stariji od devet godina, koji je prošle nedelje dobio tri petice na kontrolnim zadacima. Kada ga je ćale pitao šta hoće da mu kupi kao nagradu – mali je rekao: „Hoću da me vodiš na Disciplinu.“ Možda ipak ima nade za ovaj grad."

Miloš Pavlović