Bilo mi je sumnjivo kada su na MTV Srbija objavili album Discipline. Deset pjesama, ali jedva trideset minuta muzike. Mirisalo je na još iznenađenja. I dobro je mirisalo, jer su Koja i bend počeli sa izbacivanjem singlova kojih nema na ovom albumu. Odličan potez da se lijena publika malo mrdne i natjera da prati rad benda, pa taman putem downloada i iz fotelje. Oni koji budu namjeravali da ih i dalje prate, imaju sa čime da se pozabave, oho-hoooo, i te kako imaju!

Uf! je album prepun hitova. Svaka pjesma je plesni hit. Dobro ste pročitali – plesni hit! Koja crna elektronika (sa dužnim poštovanjem, ali živi instrumenti u meni izazivaju mnogo veću buru emocija), ovo su pjesme koje treba da se vrte po diskotekama. Poletnost pjesama je neopisiva. Da li su to novi članovi, da li je to dodavanje novih instrumenata, ili je faza u razvoju – ne znam, ali je tu, i jako je upečatljivo! Treba zavesti Disciplin A Diktaturu i narednih nekoliko mjeseci ne dozvoliti ništa sem Discipline. Po diskotekama, po autobuskim stanicama, željezničkim peronima, restoranima, domovima zdravlja, na radiju, bioskopima, kod privatnog doktora, na shranama i rođenjima. U New Orleans da se zamjeni blues i jazz za Disciplin A Diktaturu! Ovaj album je toliko poletan da bi bijela kuga bila iskorijenjena u roku od par preslušavanja! Državni aparati da slušaju „Uf!“! Na Kosovu da se „Uf!“ vrti, mjesec da se ofarba u sliku albuma i podvodnim sonarima da se okeanima rasprostire dobar zvuk. Sjeverna i Južna Koreja bi se ljubili kao braća i sestre, što i jesu!

Nije samo muzika u pitanju. Tu je i poruka iza svake pjesme. Koja je poznat po svojim škrtim, kratkim pjesmama nabijenim jakim porukama, ali se ovoga puta nadmašio. Pjesme poput „Samo disciplina“, „Neukusu treba reći ne“, „Na društvenoj mreži“, „Prestani da mrziš“, „Šta je to što drži danas tvoju pažnju“ … uh, nabrojaću cijeli album … su najzdraviji koncentrat svog neophodnog znanja za ove mlade naraštaje (a i za ove stare što polako gube samopouzdanje). Tekstovi i poruke ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, a samo iz naslova Vam je i više nego jasno da je Koja obradio goruće teme današnjice koje pritiskaju svakog člana našeg društva. U tako malo riječi, toliko mnogo istine i na tako jak način. Kombinacija muzika, tekst i pokret nisu mogli u boljem trenutku da zapljusnu uši svih slušalaca. Ovo su vremena promjena, drastičnih, jakih, dalekosežnih, (da li unutrašnjih ili spoljnjih, to je još za vidjeti) a Disciplina Kičme je uvjek bila sinonim bunta, volje za promjenom, nekomformizma. Koja i Disciplina su glas razuma u ovim tamnim vremenima nekulture, moralnog propadanja i opšteg intelektualnog haosa. Ne, nisu doktori, profesori ili naučnici, ali su dah svježine, svjetlo na kraju tunela.

Pisao sam pod utiskom posljednjeg singla. Vjerovatno sam griješio mnogo. Izvinjavam se na tome, ali se opravdavam željom da vam prenesem svu sirovu energiju i snagu koju ovaj album nosi. Ne propuštajte ga. Hvatajte ga sa obje ruke. Slušajte ga do iznemoglosti, dok vam se plastika CD player-a ili kompa ne istopi!

Nikola Franquelli